Betiltják a náci szimbólumokat Ausztráliában

Az ausztrál szövetségi kormány a jövő héten törvényjavaslatot terjeszt elő a náci jelképek nyilvános elhelyezésének betiltására Ausztrália-szerte – közölte az Ausztrália/Izrael és Zsidó Ügyek Tanácsa (AIJAC), amely üdvözölte a bejelentést.

A bejelentésre napokkal azután került sor, hogy a Victoria-i rendőrség bejelentette, hogy nyomozást indít két fiatal neonáci, Nathan Bull és Michael „Mickle” Nelson ellen, amiért vasárnap náci tisztelgést mutattak be egy Melbourne központi üzleti negyedében tartott tüntetésen.

A párost mosolyogva és nevetve látták, amint rendőrökkel körülvéve a Victoria Állami Könyvtár előtt tisztelegtek. A jelentés szerint a rendőrség végül eltávolította őket a területről.

Dr. Colin Rubenstein, az AIJAC ügyvezető igazgatója szerdán azt mondta, hogy

„úgy gondoljuk, hogy ez a jogszabály egyértelmű üzenetet küld az ausztrál közösségnek, hogy mi, mint nemzet, nem tűrjük el azokat, akik meg akarnak osztani bennünket egy olyan ideológia népszerűsítésével, amelyet rasszizmus, iparosított népirtás és tömeggyilkosság jellemez”.

Rubenstein így folytatta:

„A törvényjavaslat különösen üdvözlendő egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus világszerte növekszik, és ijesztő módon számos különböző módon bekerül a mainstream diskurzusba, és ezt a folyamatot Ausztráliában elősegítették a neonáci verőlegények nyilvános megnyilvánulásai Melbourne és más városok utcáin. Hacsak, és amíg nem lesznek következményei tetteiknek, számíthatunk arra, hogy a neonácik még szemtelenebbek lesznek, mindazokkal a romboló következményekkel, amelyeket a közösségi harmóniára és a kiszolgáltatott kisebbségek jogaira nézve okoznak.”

Trükkösen tiltották be az ausztrálok a náci horogkeresztet

Úgy, hogy a hinduk ezentúl szabadon használhatják a szvasztikájukat.

Jeremy Jones, az AIJAC közösségi és nemzetközi ügyekért felelős igazgatója hozzátette:

„Az ausztrál szélsőjobboldali szélsőségesek megérdemlik a megvetést és a nevetségessé válást, de egyértelmű elrettentő intézkedésekre is szükség van káros viselkedésükkel szemben. Úgy tűnik, hogy a javasolt nemzetközösségi törvények több hasznos módon is kiegészítik a meglévő és javasolt állami náci szimbólumtörvényeket – egyértelműen vonatkozik az online megjelenített szimbólumokra, tiltja a náci emléktárgyak kereskedelmét, és lehetőséget biztosít a rendőrségnek arra, hogy azonnal fellépjen a náci szimbólumok megjelenítésével szemben, mivel felhatalmazza őket arra, hogy elrendeljék azok azonnali eltávolítását.”

Rubenstein végezetül elmondta, hogy

szervezete „hálás a szövetségi kormánynak általában és Mark Dreyfus főügyésznek különösen azért, hogy ilyen gyorsan kidolgozták és előmozdították ezt a törvényjavaslatot. Köszönjük az ellenzéknek is, hogy erőfeszítéseikkel hozzájárultak a náci szimbólumok betiltását célzó szövetségi törvénytervezet előmozdításához. Reméljük és számítunk arra, hogy a mostani törvényjavaslat kétpárti támogatást kaphat, és a lehető leghamarabb törvényerőre emelkedhet.”

Márciusban Ausztrália Victoria államának miniszterelnöke az állam fővárosában, Melbourne-ben tartott tüntetésen a náci tisztelgést „a kisebbségek bűnbakká tételére” tett kísérletként ítélte el, amely „gonosz ideológiát” használ. Az ausztrál szövetségi kormány az incidenst követően hónapokon belül elkezdett dolgozni a náci tisztelgés betiltására irányuló lépésen.

Victoria decemberben törvényt fogadott el a náci jelképek nyilvános megjelenítésének büntethetőségéről, amit a balközép munkáspárti kormány az antiszemitizmus és a gyűlölet felszámolása érdekében tett.

Májusban a Rágalmazásellenes Bizottság (ADC) felszólította Victoria kormányát, hogy tiltsa be a náci emléktárgyak árusítását, miután egy másik ilyen emléktárgyakból tartott online árverést. Az aukciót az Oldies Collectables tartotta, és számos tárgyat tartalmazott, többek között náci szolgálati kitüntetéseket, képeslapokat és fegyvereket a Harmadik Birodalomból, náci Németországból származó bélyegeket és egy náci karszalagot. A tárgyak közül sok már elkelt.

Betiltják a náci horogkeresztet Ausztráliában

A hinduk viszont szabadon használhatják a sajátjukat. Ausztráliában él a lakosság számarányához képest a világon a legtöbb holokauszttúlélő.