Betiltják a náci horogkeresztet Ausztráliában

Az ausztrál Új-Dél-Wales (New South Wales = NSW) állam olyan törvény elfogadására készül, amely betiltaná a náci zászlók lengetését és a horogkeresztet ábrázoló emléktárgyak nyilvános bemutatását.

Mark Speakman NSW főállamügyész elmondta, hogy

a kormány a náci jelképek nyilvános bemutatását kriminalizáló törvényjavaslatot kíván előterjeszteni, hogy „további biztosítékot nyújtson a már meglévő védelemhez NSW-ben a gyalázkodó magatartással szemben” –

jelentette vasárnap az ausztrál Associated Press.

A törvényjavaslat szerint a törvénysértők maximális büntetése 5500 AUD (1,4 millió forint) pénzbírság, hat hónap szabadságvesztés vagy mindkettő lenne. A törvényjavaslatot Walt Secord munkáspárti képviselő terjesztette be, aki már két éve szorgalmazza a náci jelképek nyilvános megjelenítésének betiltását.

„Sajnálatos módon a szélsőjobboldali aktivitás megugrását látjuk Ausztráliában és a tengerentúlon”

– mondta.

A törvényjavaslat ugyanakkor

engedélyezné a horogkeresztek használatát történelmi vagy oktatási célokra.

Ebbe beletartoznának a vallási célok, például a hinduk által történő megjelenítés.

Surinder Jain, az Ausztrál Hindu Tanács országos alelnöke elmondta, hogy

„a [hindu] szent horogkereszt és a náci gyűlöletszimbólum, a Hakenkreuz közötti felszínes hasonlóság miatt a [hindu] hitközségek az üldöztetéstől való félelem miatt nem tudták a nyilvánosság előtt megjeleníteni szent jelképüket”.

Egy kétpárti NSW parlamenti bizottság februárban egyhangúlag támogatta a náci szimbólumok nyilvános bemutatásának tilalmát. Darren Bark, az NSW Zsidó Képviselők Tanácsának vezérigazgatója szerint

a jogszabály „biztosítja, hogy egyértelmű különbség legyen a náci szimbólumok törvényes és törvénytelen használata között. Erre a törvényre nagy szükség van államunkban”.

David Hudson, az NSW rendőrség nyomozásért és terrorizmus elleni küzdelemért felelős helyettes megbízottja elmondta, hogy

„Ausztrália többségi lakosságának többsége visszataszítónak és szégyenteljesnek” tartja a náci szimbólumok nyilvános megjelenítését,

és hogy ezeket a szimbólumokat „kórosan erőszakos szélsőséges csoportok” használják „a gyűlölet terjesztésére és gyűlölet-bűncselekményekre való felbujtásra”.

Korábban azonban felvetette, hogy a horogkeresztek általános tiltása több embert vonzhatna a horogkeresztek kitűzésére.

Februárban a javasolt tilalmat vizsgáló parlamenti vizsgálatnak nyilatkozva elmondta:

„Ha valamit a föld alá kényszerítünk, az bizonyos személyek számára bizonyos misztikumot és vonzerőt jelent. Nem olyan emberekkel van dolgunk, akik az ausztrál mainstreamhez tartoznak, hanem olyanokkal, akik a szélsőjobboldali ideológiához igazodnak. Azokat a típusú egyéneket, akikkel mi foglalkozunk, minden bizonnyal vonzani fogja az ilyen típusú szimbólumok betiltása”.

Ausztráliában él a lakosság számarányához képest a világon a legtöbb holokauszttúlélő,

és az ausztrál államok közül elsőként NSW fogadta el 2021 decemberében a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség antiszemitizmusra vonatkozó munkadefinícióját.

Tavaly Victoria volt az első ausztrál állam, amely törvényt terjesztett elő a náci szimbólumok nyilvános bemutatásának betiltásáról.

Tombol a holokauszt-relativizálás Ausztráliában

Egyre több a holokauszt borzalmait relativizáló cselekedet Ausztráliában.