Trükkösen tiltották be az ausztrálok a náci horogkeresztet

Az ausztrál törvényjavaslat szándékosan nem határozza meg a „náci szimbólum” fogalmát, hogy a bűncselekmény elég széleskörű legyen ahhoz, hogy a náci rezsimhez kapcsolódó valamennyi hagyományos, jól ismert szimbólumot, és ne csak a náci horogkeresztet érintse.

Az ausztrál Új-Dél-Wales-i (New South Wales = NSW) Zsidó Képviselők Tanácsa (JBD) elismerésben részesült azért a szerepéért, amelyet abban a törvényjavaslatban játszott, amely Új-Dél-Wales egész területén betiltja minden náci szimbólum ésszerű indoklás nélküli nyilvános bemutatását.

A törvényjavaslat a múlt héten egyhangú támogatással (többek között a Zöldek részéről is) átment az Új-Dél-Wales-i parlament mindkét házán,

és történelmi pillanatot jelent Új-Dél-Wales számára.

A törvényjavaslat szándékosan azt a megközelítést alkalmazza, hogy nem határozza meg a „náci szimbólum” fogalmát, hogy

a bűncselekmény elég széleskörűen értelmezhető legyen a náci rezsimhez kapcsolódó minden releváns, hagyományos, jól ismert szimbólum esetében, és ne csak a náci horogkeresztet érintse.

A törvényjavaslat kiterjed az online és a közösségi médián keresztül megjelenített anyagokra is, ami az online gyűlölet leküzdésében is változást jelent.

Az új bűncselekményi tényállás maximális büntetési tétele magánszemélyek esetében 12 hónap börtönbüntetés és/vagy 11 000 ausztrál dollár (kb. 3 millió forint) pénzbírság, illetve 55 000 ausztrál dollár (kb. 15,5 millió forint) pénzbüntetés vállalatok esetében.

Walt Secord, az Új-Dél-Wales-i Parlamenti Izrael Barátai csoport elnökhelyettese volt az, aki tavaly év végén a náci szimbólumok betiltására irányuló magánjogi törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé.

Betiltják a náci horogkeresztet Ausztráliában

A hinduk viszont szabadon használhatják a sajátjukat. Ausztráliában él a lakosság számarányához képest a világon a legtöbb holokauszttúlélő.

Secord a törvény elfogadása után méltatta, hogy a törvényjavaslat előkészítői körültekintő megfogalmazása során kiemelt figyelmet szenteltek a helyi közösségek szempontjainak is.

„Történelmi megállapodást kötöttek a hindu, dzsainista és buddhista közösségekkel. Valójában közös beadványt készítettek, amelyben kifejtették nézeteiket és a közös aggodalmaik kezeléséhez vezető utat, hogy megvédjék a hindu, dzsain és buddhista vallás szent szimbólumát, amelyet a nácik kisajátítottak. A közös beadvány ihletett és lélegzetelállító volt; ez egy merész közpolitikai gyakorlat volt arra vonatkozóan, hogyan lehet meggyőzni a jogalkotókat.

Darren Bark, az Új-Dél-Wales-i Zsidó Képviselők Tanácsának vezérigazgatója szerint

ez egy történelmi pillanat Új-Dél-Wales számára, és „jelentős csapás azokra, akik a gyűlöletet és a gyalázkodást támogatják közösségünkben”.

„A náci szimbólumok kaput nyitnak az erőszakhoz, és a szélsőségesek toborzási eszközként használják őket”

– tette hozzá.

„A jogszabály az online gyűlölet elleni küzdelemben is változást hoz. Itt az ideje, hogy technológiai vállalataink lépjenek fel, és biztosítsák, hogy ezeket az illegális szimbólumokat eltávolítsák a platformjaikról, a jogsértőket pedig betiltsák és felelősségre vonják.

Náci tetoválás borzolja a kedélyeket Csepelen

Horogkereszt volt tetoválva annak a nőnek a felkarjára és lábára, aki kisgyermekével együtt tért be vásárolni egy csepeli üzletbe.

„Elismeréssel és köszönettel tartozunk Új-Dél-Wales kormányának, az ellenzéknek, a hindu közösségnek és minden képviselőnek, akik közösen léptek fel a gyűlölet ellen, bárhol is jelenjen meg az.”

Surinder Jain, az Ausztrál Hindu Tanács nemzeti alelnöke elmondta:

„A hindu közösség számára a mai nap különleges. Ez a jogszabály nem csak megvédi közösségünket azoktól, akik kárt akarnak okozni, hanem kiszabadítja szent szvasztikánkat az önkéntes karanténból.

„A hindu közösség túl sokáig nem érezte jól magát, ha a béke szimbólumát kellett kiállítania, mert az a gonosz jelképéhez hasonlított. Ez többé már nem így van.

„Nagyon örültünk, hogy a zsidó közösséggel együttműködve ezt megvalósíthattuk.”

Mark Speakman főügyész szerint ez egy jelentős pillanat a holokauszt túlélői és szeretteik számára.

„A náci rezsim alatt történt események az emberiség feljegyzett történelmének egyik legsötétebb időszakát jelentik”

– mondta Speakman.

„Az abban az időszakban elkövetett atrocitások szinte elképzelhetetlenek, és az általuk okozott generációk közötti traumát még ma is sokan érzik.

„Ez az új bűncselekményi tényállás egyértelmű üzenetet küld, hogy a náci szimbólumok, valamint az általuk képviselt gyűlölet és bigottság nem tűrhető, és nem is szabad eltűrni.”

A horogkereszt története

A horogkeresztet vagy más néven a szvasztikát a legtöbben a náci Németországgal és annak rémtetteivel azonosítják, pedig.