Medvegyev: Az Egyesült Királyság de facto háborúban áll Oroszországgal

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerdán azt állította, hogy az Egyesült Királyság „egy be nem jelentett háborút vezet Oroszország ellen”.

Medvegyev Twitter-bejegyzése James Cleverly brit külügyminiszter azon kijelentését követően született, hogy Ukrajnának

„törvényes joga van ahhoz, hogy határain túl is megmutassa erejét, hogy aláássa Oroszország azon képességét, hogy erőt vetítsen ki magába Ukrajnába”.

A volt orosz vezető azt írta:

„Örök ellenségünk, Nagy-Britannia ostoba hivatalnokainak nem szabadna elfelejteniük, hogy a modern hadviselést szabályozó, általánosan elfogadott nemzetközi jog, köztük a Hágai és a Genfi Egyezmény és kiegészítő jegyzőkönyveik keretein belül az ő államuk is hadban állónak minősíthető”.

Nagy-Britannia az első ország, amely nyilvánosan nagy hatótávolságú cirkálórakétákkal látja el Kijevet, amelyek lehetővé teszik az ukrán erők számára, hogy a frontvonal mögött messze lévő orosz csapatokat és utánpótlási raktárakat találják el, miközben nagyszabású ellentámadásra készülnek.

Cleverly kijelentése ugyanazon a napon történt, amikor ukrán drónok beléptek az orosz légtérbe válaszul az orosz drónok hetek óta tartó intenzív támadásaira Kijev ellen. Ezekben a támadásokban Oroszország több mint 300 iráni tervezésű Shahed drónt használt.

Az orosz állami TASZSZ média szerint Oroszország közölte, hogy „Moszkvát és a Moszkvai területet drónokkal támadták… Több épületben kisebb károk keletkeztek – közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. A hatóságok szerint nincsenek áldozatok, és a mentőszolgálatok továbbra is a helyszínen dolgoznak”.

A Kyiv Post arról számolt be, hogy „Moszkvát dróntámadás érte, amely a város polgármestere szerint „kisebb” károkat okozott több épületben, de áldozatok nincsenek”. Andrej Vorobjovot, Moszkva régió kormányzóját idézték, aki azt állította, hogy több drónt is elfogtak. Oroszország az ukrán légierő jelentéseiből összegyűjtött adatok szerint több mint 300 drónt vetett be Ukrajna megtámadására. Ezek többnyire iráni, Shahed 136-os delta-szárnyú típusúak voltak.

Irán újra drónokkal fenyegeti Izraelt?

Irán az évek során drónokat telepített Szíriába, és a múltban Izrael fenyegetésére használta őket.