Haaretz: még messze van a szaúdi-izraeli megállapodás

Szaúd-Arábia és Izrael továbbra is messze van attól, hogy megállapodásra jusson a kapcsolatok normalizálásáról – mondták nemrég magas rangú izraeli tisztviselők a Haaretznek.

Az izraeli lap cikke ellentmond az elmúlt hetekben megjelent híreknek, amelyek szerint áttörés várható a két ország közötti kapcsolatokban.

A Haaretz szerint több kérdés is megnehezíti a normalizációs megállapodás elérését, köztük az a szaúdi követelés, hogy az Egyesült Államok támogassa a polgári célú nukleáris program létrehozására irányuló terveit, ami mind Izraelben, mind az Egyesült Államokban komoly aggodalmakat váltott ki.

Emellett a nagyobb megállapodást megelőző bizalomépítő lépésekre vonatkozó tervek, mint például az Izrael és Szaúd-Arábia közötti közvetlen légi útvonal felavatása a haddzs idején a zarándoklatot végző izraeli muszlimok számára, nem biztos, hogy idén megvalósulnak.

„Biden szeretne elérni egy izraeli-szaúdi megállapodást, és azt nemzetközi vívmányként bemutatni a következő választási kampányban, de gondban lesz, ha ennek az ára egy szaúdi atomprogram lesz”

– nyilatkozta a lap által idézett egyik forrás.

Volt Moszad-vezető: Lehetséges a normalizáció a Szaúd-arábiával

Joszi Cohen, a Moszad volt vezetője a Közel-Keleten kialakuló „új korszakról” beszélt.

Hasonlóan vélekedik az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője, Tzahi Hanegbi is, aki kedden azt mondta:

„A szaúdi követelések az Egyesült Államoknak szólnak. Ez egy amerikai dilemma, hogy az USA mit hajlandó fizetni egy megállapodásért cserébe. Nem mindig vagyunk tisztában azzal, hogy mi történik a szaúdi-amerikai kapcsolatokban.

Vannak olyan kérdések, amelyekhez az amerikai kongresszus jóváhagyása szükséges, és mi nem veszünk részt ebben”.

A polgári nukleáris programra vonatkozó követeléssel kapcsolatban pedig hozzátette: „Az amerikaiak nem fognak ebben a kérdésben Szaúd-Arábiával megegyezni anélkül, hogy ne egyeztetnének velünk.

Ha egy ország polgári célú atomprogramot akar, az [lehet] azért van, mert katonai célokra akarja kihasználni”.

Még idén izraeli-szaúdi békemegállapodást akar intézni Biden

Amerika komoly diplomáciai lépéseket igyekszik tenni még az elnökválasztási kampány tényleges beindulása előtt.