Volt Moszad-vezető: Lehetséges a normalizáció a Szaúd-arábiával

Joszi Cohen, a Moszad volt vezetője a Közel-Keleten kialakuló „új korszakról” beszélt.

A Moszad volt vezetője, Jossi Cohen az INSS – Institute for National Security Studies – konferencián beszélt, és optimistán nyilatkozott az Izrael és Szaúd-Arábia közötti történelmi békemegállapodás elérésének esélyeiről.

„Lehetséges-e Szaúd-Arábia normalizálódása Izraellel? Becslésem szerint, és ez személyes ismereteimen alapul, abszolút lehetséges”

– mondta Cohen.

Szerinte „valóban egy új korszak van a Közel-Keleten, amelyben bátor vezetők, mint például a bahreini király, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, a marokkói király, tudják, hogyan lehet elérni a normalizációt”.

„A kapcsolataink Bahreinnel és az Emírségekkel tökéletesek. Semmi negatívumot nem tudok róluk mondani. Mégis, Abu Dhabi megérti, hogy van egy keletről érkező fenyegetés, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Beszélni kell, hogy a gonosz ne jöjjön ránk. Vegyék figyelembe a relatív méretüket és a regionális érdekeket is”. mondta Cohen.

A Channel 12 News a múlt héten hozta nyilvánosságra Szaúd-Arábia Izraelhez és az Egyesült Államokhoz intézett követeléseinek listáját.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.