Megbukott az Izrael-ellenes barcelonai polgármester

Barcelona polgármestere, aki felfüggesztette a kapcsolatokat Izraellel, a regionális választások után elvesztette posztját.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök július 23-ra előrehozott parlamenti választásokat írt ki, miután kormányzó szocialista pártja jelentős veszteségeket szenvedett a vasárnapi regionális és helyi választásokon, amelyeken a konzervatív Néppárt hatalmasat erősödött.

Sanchez elmondta, hogy már tájékoztatta Felipe királyt az országos választások megtartásáról szóló döntéséről, és összehívja a kabinet ülését, hogy jóváhagyja az indítványt.

A helyi vezetők közül a vasárnap mandátumát vesztett Ada Colau, Barcelona polgármestere, aki nyolc éve tölti be a tisztséget, és harmadik lett az önkormányzati választásokon.

A barcelonai városatyák nem kérnek a polgármester Izrael-ellenes döntéséből

Saját pártján kívül mindenki kihátrált a baloldali polgármester asszony mögül.

A baloldali polgármestert a jobboldali Junts pártot képviselő Xavier Tras váltotta le, aki maga is Barcelona korábbi polgármestere volt, és akit Colau 2015-ben legyőzött.

Colau az Izrael-ellenes BDS-kampány hangos támogatója, februárban került a címlapokra Izraelben, amikor úgy döntött, hogy megszünteti a Tel-Aviv és Barcelona közötti testvérvárosi szövetséget.

Colau korábban is uszított Izrael ellen. A 2014-es gázai hadművelet idején tweetelt:

„Izrael ártatlan embereket gyilkol Gázában, követelem, hogy Barcelona és Katalónia szakítsa meg a kapcsolatokat (Izraellel)”.

2018-ban a spanyol fegyvereladások beszüntetését is követelte Izraelnek; egy 2021-es rádióinterjúban pedig „barbárnak és embertelennek” nevezte a gázai légicsapásokat.

Korábban áprilisban, Izrael függetlenségének napján a barcelonai Chábád-Lubavics zsinagógát megrongálták a „Miért gyilkolsz Palesztinában” felirattal. Egy héttel korábban hasonló incidens történt a barcelonai nagy zsinagógában, éppen az izraeli holokauszt emléknapon.

Izrael-ellenes vandálkodás történt egy spanyol zsinagógánál

Az eset Izrael függetlenségének napján történt Barcelonában.