A barcelonai városatyák nem kérnek a polgármester Izrael-ellenes döntéséből

Barcelona városi tanácsa szerdán szimbolikusan elutasította Ada Colau baloldali polgármester asszony azon döntését, hogy felfüggeszti a testvérvárosi kapcsolatokat Tel-Avivval.

A tanácsosok azonban nem rendelkeznek hatáskörrel a polgármester lépésének visszavonására, mivel azt rendeletileg hagyták jóvá. Az intézkedésről a városi tanács február 24-re tervezett ülésén szavaznak majd újra.

Csak a polgármester pártja szavazott a lépés mellett, ami Colau számára komoly pofont jelentett.

Egy másik javaslatot, amely Barcelona palesztinokkal és a „megszállás” ellen fellépő emberi jogi csoportokkal való kapcsolatainak erősítését célozta, szintén elutasított minden frakció, kivéve Colau frakcióját.

A szavazás előtt Izrael spanyolországi nagykövetsége felkereste Barcelona és Katalónia különböző személyiségeit, hogy ellenezzék azt.

Egy izraeli diplomáciai tisztviselő szerdán elégedettségét fejezte ki a legutóbbi fejlemények miatt.

„A polgármester a gyűlölet és az antiszemitizmus miatt ment szembe a városi tanáccsal és a lakosok akaratával. Nagyon örülünk a mai szavazás eredményének”

– mondta.

Colau a múlt héten jelentette be, hogy Barcelona felfüggeszti testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval, amiért szerinte Izrael szisztematikusan megsértik a palesztin emberi jogokat.

Válaszul José Luis Martínez-Almeida, Madrid konzervatív polgármestere antiszemitizmussal vádolta Colaut, és a Twitteren közölte, hogy támogató levelet írt Tel-Aviv polgármesterének, Ron Huldainak.

Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

A katalán főváros baloldali vezetése beállt az Izrael-gyűlölő szervezetek javaslata mögé.