Izrael-ellenes vandálkodás történt egy spanyol zsinagógánál

Az elkövetők szerdán kora reggel a barcelonai Chábád-Lubavics zsinagóga előtti területet falfirkákkal csúfították el – írja a Zsido.com.

Az eset, amely Izrael függetlenségének napján történt, felháborodást váltott ki a Spanyol Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Barcelonai Izraelita Hitközség és más zsidó szervezetek részéről.

„Ez nem politika. Ez egy zsinagóga!”

– írta ki Twitterre a Barcelonai Izraelita Hitközség, amely nem áll kapcsolatban a Chábáddal.

A spanyolországi zsidó közösségek szövetségének ernyőszervezete elítélte a szerdai tettet, és közleményében azt írta, hogy

„a barcelonai zsidó férfiak és nők imahelyeinek megtámadása az antiszemitizmus egyértelmű megnyilvánulása”.

Az incidensre kilenc nappal azután került sor, hogy a barcelonai nagy zsinagógára a következő graffitit mázolták: „Szabad Palesztinát a folyótól a tengerig. Szolidaritás a palesztin néppel”.

Ez utóbbi a holokauszt emléknapjának előestéjén történt. A zsinagógát egy évvel ezelőtt is hasonló támadás érte, ekkor a bejárati ajtajáról a mezüzét tépték le, főfalát pedig összegraffitizték.

Februárban Barcelona polgármestere, Ada Colau úgy döntött, hogy 25 éves partnerség után megszünteti a Tel-Avivval való testvérvárosi kapcsolatot, arra hivatkozva, hogy Izrael bűnös az „apartheidben”, valamint az „emberi jogok kirívó és szisztematikus megsértésében”.

Ajvé: Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

A katalán főváros baloldali vezetése beállt az Izrael-gyűlölő szervezetek javaslata mögé.