Herzog és Biden is gratulált Erdogan választási győzelméhez

Erdogan győzött a Kemal Kilicdaroglu elleni második fordulóban, és ezzel meghosszabbította két évtizedes törökországi vezetői mandátumát.

Joe Biden így tweetelt:

„Gratulálok Recep Tayyip Erdogan török elnöknek újraválasztásához. Alig várom, hogy NATO-szövetségesként továbbra is együtt dolgozhassunk a kétoldalú kérdésekben és a közös globális kihívásokban”.

Az amerikai elnök telefonon is gratulált a török államfőnek, Recep Tayyip Erdogannak újabb újraválasztásához. Biden – helyi idő szerint hétfőn – elmondta, hogy a beszélgetés során Erdogan megismételte Ankara azon óhaját, hogy F-16-os vadászgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól, Biden pedig azt mondta neki, hogy Washington szeretné, ha Ankara ejtené Svédország NATO-csatlakozásával szembeni ellenvetését.

Jichák Herzog izraeli elnök vasárnap este gratulált Recep Tayyip Erdogannak a törökországi elnökválasztáson aratott győzelméhez.

„Gratulálok a török elnöknek választási győzelméhez. Meggyőződésem, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni a Törökország és Izrael közötti jó kapcsolatok megerősítésén és bővítésén”

tweetelte Herzog.

2018-ban Törökország kiutasította Izrael nagykövetét, és visszahívta saját nagykövetét az IDF és a palesztinok között a gázai határ mentén zajló harcok közepette.

Az egykor meleg kapcsolatok gyorsan megromlottak Erdogan hatalomra kerülését követően, aki a Hamász támogatója, és élesen bírálta Izrael palesztinokkal szembeni politikáját.

Enyhülésnek indulnak Izrael és Törökország kapcsolatai

„Egyetértünk abban, hogy nem fogunk mindenben egyetérteni. De a vitákat kölcsönös tisztelettel és őszinteséggel fogjuk megoldani.” – bizakodik Herzog ankarai látogatása után.

Herzog tavaly márciusi látogatása volt az első csúcstalálkozó 2008 óta a két ország között. Az izraeli elnök egyenesen az ankarai elnöki komplexumba ment, ahol több órán keresztül tárgyalt Erdogannal.

„Hiszem, hogy ez a történelmi látogatás fordulópont lesz a Törökország és Izrael közötti kapcsolatokban. Az Izrael Állammal való kapcsolatok megerősítése nagy értéket képvisel országunk számára”

– mondta Erdogan.

Herzog hozzátette:

„Hiszem, hogy az elkövetkező időszak új lehetőségeket hoz mind a regionális, mind a kétoldalú együttműködés számára. Remélem, hogy ez a fontos látogatás, amelyre ilyen hosszú idő után kerül sor, nyitást jelent a jövőbeni közös lehetőségek számára”.

Jeruzsálem és Ankara tavaly augusztusban jelentette be a teljes körű kapcsolatok helyreállítását, és az akkori izraeli miniszterelnök, Jair Lapid azt mondta, hogy a lépés „hozzájárul a két nép közötti kapcsolatok elmélyítéséhez, a gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok bővítéséhez, valamint a regionális stabilitás megerősítéséhez”.

Januárban Herzog elfogadta Ankara izraeli nagykövetének, Sakir Ozkan Torunlárnak a megbízólevelét. Az előző hónapban Irit Lillian, Izrael törökországi nagykövete adta át megbízólevelét Erdogannak, elfoglalva a négy éve betöltetlen posztot.

Izrael és Törökország helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

Mindkét ország nagykövetei és főkonzuljai visszatérnek a nagykövetségek szolgálatába.