Izrael és Törökország helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

Izrael és Törökország helyreállítja teljes diplomáciai kapcsolatait, mindkét ország nagykövetei és főkonzuljai visszatérnek a nagykövetségek szolgálatába – jelentette a Kan közszolgálati rádió szerdán.

Az intézkedésről Jair Lapid miniszterelnök júniusi ankarai látogatásán állapodott meg, ahol tárgyalásokat folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A döntés tovább segíti Izrael és Törökország kapcsolatait, melyek a korábbi válság után az elmúlt évben javulni kezdtek. Kedd este Alon Uspiz, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója Szadat Unal török külügyminiszter-helyettessel beszélt, és befejezték a korábbi egyeztetéseket.

„Az intézkedés hozzájárul a két nép közötti kapcsolatok elmélyítéséhez, a gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok bővítéséhez, valamint a regionális stabilitás erősítéséhez”

– áll a Lapid és Erdogan beszélgetése nyomán kiadott közleményben.

Lapid köszönetet mondott Törökországnak az iráni terrorakció megállítása miatt

Az izraeli külügyminiszter az izraeliek elleni legutóbbi iráni támadási kísérleteket „a török szuverenitás, az iráni terrorrezsim általi egyértelmű megsértésének nevezte”.

A két ország 2018-ban török kezdeményezésre kiutasította egymás nagyköveteit, miután az izraeli erők 60 palesztin terroristát öltek meg a gázai határon, akik az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ellen tiltakoztak.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása Jichák Herzog izraeli államelnök márciusi törökországi látogatásával kezdődött, amit a két ország külügyminisztereinek kölcsönös látogatása követett.

„Üdvözlöm a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Törökországgal. Ez egy fontos folyamat, mely a gazdaság, a turizmus és az országok közötti baráti kapcsolatok fejlődéséhez vezet. A Földközi-tenger keleti térsége mindannyiunk számára fontos. Valamennyi vallás, muszlimok, zsidók és keresztények békében élhetnek egymással, és úgy is kell is élniük”

– írta a lépésről Herzog államfő.

Erdogan elítéli Izraelt: „Nincs mentség a csecsemők meggyilkolására”

A török elnök Izraelt okolja az Iszlám Dzsiháddal vívott kétnapos harcokért, azt mondja, Törökország a palesztinok mellett áll.