Az izraeli elnök szerint azerbajdzsáni látogatása egy „valóra vált álom”

Jichák Herzog izraeli elnök kedden Bakuban találkozott Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel, tovább erősítve Izrael partnerségét az Iránnal határos, szekuláris síita muszlim országgal.

A látogatásra a két nemzet közötti növekvő stratégiai és védelmi kapcsolatok közepette került sor, amelyeknek egyik jelképe az azerbajdzsáni nagykövetség izraeli felavatása idén tavasszal, valamint Irán ellenségeskedése mindkét országgal szemben.

„Nem titok, hogy az önök országa egy muszlim ország, túlnyomórészt síita többséggel, mégis a két nemzetünk között meglévő szeretet és ragaszkodás szintje a legjobb példa arra, hogyan tudjuk megváltoztatni a világot és előrehaladni”

– mondta az izraeli vezető Alijevnek.

Herzog „valóra vált álomnak” nevezte látogatását saját maga és Izrael népe számára.

„Az Ön látogatása bizonyítja országaink szoros partnerségét [a] kapcsolatainkban, és biztos vagyok benne, hogy látogatása erősíteni fogja kétoldalú kapcsolatainkat”

– mondta Alijev angol nyelvű megjegyzéseiben.

„A nagykövetségünk idei megnyitása emelni fogja a kapcsolatokat és több lehetőséget teremt a szorosabb kommunikációra”.

Azerbajdzsán és a zsidó nép közötti évszázados jó kapcsolatokat idézte, amelyek megelőzték mind a modern Izrael államot, mind az egykori szovjet köztársaságot.

„Független országként 31 évesek vagyunk, de évszázados múltja van kapcsolatainknak, barátságunknak és a kölcsönös támogatásunknak”

– mondta Alijev.

„Olyan széles a napirendünk, hogy órákig tudnék beszélni”

– zárta köszöntőjét az azerbajdzsáni elnök. Percekkel később Herzog meghívta őt, hogy látogasson el Izraelbe.

A két nemzet közötti biztonsági kapcsolatok és Azerbajdzsánnak az Iszlám Köztársaság szomszédságában való elhelyezkedése állt a két vezető közötti megbeszélések középpontjában.

Azerbajdzsánba látogat az izraeli elnök

Herzog elnököt azerbajdzsáni kollégája, Ilham Alijev elnök hívta meg állami látogatásra.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kereskedelmi és történelmi kapcsolatokon túl, beleértve a zsidó közösséget is, Azerbajdzsán Irán szomszédja”

– emlékeztetett Herzog, mielőtt elindult Izraelből a 24 órás látogatásra.

„Irán destabilizáló befolyást gyakorol a térségben, folyamatosan azon dolgozik, hogy Izrael ellen és a térségben kialakuló béke és biztonság szövetsége ellen cselekedjen, és erről is minden bizonnyal tárgyalni fogok”.

Herzogot és feleségét, Michalt a bakui repülőtérre érkezve Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettese, külügyminiszter-helyettese és a két ország nagykövete fogadta.

Csatlakozott hozzájuk a bakui Or Avner Chábád iskola 30 zsidó gyermeke is.

Herzog koszorút helyezett el Hejdar Alijev néhai azerbajdzsáni elnök sírjánál, aki három évtizeddel ezelőtt elnökölt a kapcsolatok felavatásakor, valamint az azerbajdzsáni háborúkban elesettek nemzeti emlékművénél.

Herzog a tervek szerint részt vesz egy, a zsidó közösséggel közösen tartott ünnepségen is, amelyen Izrael függetlenségének 75. évfordulóját ünneplik, mielőtt szerdán hazatérne.

Ő a második izraeli elnök, aki Azerbajdzsánba látogat Simon Peresz közel másfél évtizeddel ezelőtti útja után. Eli Cohen külügyminiszter a múlt hónapban járt Bakuban.

Izraelnek 1993 óta van nagykövetsége Bakuban, egy évvel azután, hogy a két ország között létrejöttek a kapcsolatok. Izrael volt az egyik első ország a világon, amely 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása után elismerte Azerbajdzsán függetlenségét.

Izrael számára az olajban gazdag Azerbajdzsánnal való kapcsolat nagy jelentőséggel bír, egyrészt mint felderítési csatorna, másrészt mert

a zsidó állam kőolajszükségletének becslések szerint 40%-át az ország biztosítja,

és az izraeli haditechnikai eszközök egyik legnagyobb vásárlója.

Történelmi: megérkezett Azerbajdzsán első nagykövete Izraelbe

Azerbajdzsán az első síita muzulmán ország, amely nagykövetséget nyit a zsidó államban.