Mennyi esélye van Ron DeSantisnak Trump ellen?

A floridai kormányzó ördögi kihívás előtt áll: legyőzni Trumpot anélkül, hogy elidegenítené a szavazóit – írja Charles Lipson, a Spectator World szerzője.  

A republikánus jelöltség megnyeréséhez Donald Trumpot kell kiütni. Ez nem könnyű feladat – a felmérések szerint jelenleg több mint harminc ponttal vezet a republikánus szavazók körében. De a feladat még nehezebb, mert aki legyőzi Trumpot, annak meg kell nyernie a támogatóit ahhoz, hogy megnyerje az általános választásokat. Ez Ron DeSantis kettős kihívása: legyőzni Trumpot anélkül, hogy elidegenítené a szavazóit.

Miért félnek Trump előválasztási ellenfelei a haragjától? Mert a vitriolja megingatja a követőit, és még mindig rengeteg követője van. Az elnökjelöltségre pályázó republikánusok tudják, hogy Trump áll közöttük és a jelöltség között. Azt is tudják, hogy Trump politikai karrierje eddig ellenfelei hibáira összpontosított, nem pedig saját teljesítményeire.

Mindent meg fog tenni, hogy befeketítse ellenfeleit, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartoznak.

Ez a retorika a bázist erősíti, de kevéssé vonzó a függetlenek számára, akik kulcsfontosságúak az általános választások megnyeréséhez. De ahhoz, hogy eljussunk az általános választásokig, át kell jutnunk az óriási narancssárga útakadályon. Az első lépés az, hogy Trump vezető alternatívájává váljon. Jelenleg ez Florida sikeres kormányzója, Ron DeSantis, ezért érdemes alaposan megvizsgálni az erősségeit és gyengeségeit.

DeSantis erősségei félelmetesek, kezdve a választási győzelmeivel és a hivatalban elért hatékonyságával. Politikai sikere egyszerű. Egy lila államot szolid vörössé változtatott, hatalmas újraválasztási győzelmet aratott, és szupertöbbséget vitt a szövetségi házba.

Politikája a hagyományos konzervatív és a trumpi populista intézkedések keveréke. Ez a program átfedésben van a korábbi elnök programjával, de két lényeges dologban különbözik. Először is, DeSantisnak sikerült törvénybe iktatnia a prioritásait, köszönhetően annak, hogy sikerrel szerepelt a listán alulról induló jelöltekkel. Az előválasztási szavazók azt is észre fogják venni, hogy nem kötött kompromisszumokat, hogy elnyerje ezeket a győzelmeket. Másodszor, DeSantis megragadta az állami ügynökségeket, és rávette őket, hogy hajtsák végre a politikáját, nem pedig akadályozta vagy késleltette azt.

Ezeken az átfogó eredményeken túl DeSantisnak hosszú listája van a konkrét eredményekről, amelyekkel indulhat.

A lista élén a gazdasági növekedés áll. DeSantis alatt Florida a gazdasági növekedés, a vállalkozásalapítás és az olyan magas adókkal és szabályozással járó államokból való elvándorlás mint New York, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania és Illinois – amelyeket mind a demokraták kormányoznak – országos példaképe lett. Míg Florida a befelé irányuló migráció tekintetében az első helyen áll, addig a Gavin Newsom vezette Kalifornia nyerte a díjat a kifelé irányuló migráció tekintetében.

Szintén magasan szerepel a listán a járványügyi sikere. DeSantis a világjárvány idején is nyitva tartotta a floridai iskolákat és vállalkozásokat. Más államok a szövetségi bürokrácia erős nyomására és a járványügyi központ vaskalapos „útmutatásai” miatt bezártak. Florida ellenállt, és igaza lett. Ahogy a kormányzó emlékeztetni fogja a választókat, a bürokrácia, amely bezárta az életüket, a végrehajtó hatalom része volt, és ezt a hatalmi ágat Donald Trump vezette a Covid legsötétebb napjaiban.

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.

DeSantisnak nem lesz gondja azzal, hogy eljuttassa az üzenetét. Rengeteg kampánypénzt tud összegyűjteni, köszönhetően floridai sikereinek és Trump ellenfeleként betöltött vezető pozíciójának. Nem lesz nehéz meggyőznie a republikánus előválasztási szavazókat arról, hogy kemény, mint a szög, és készen áll arra, hogy szembeszálljon a hatalmas, bebetonozott érdekekkel. Szlogenje, a „Soha ne hátrálj meg”, ezt mondja, és a Disney elleni harca is ezt támasztja alá.

Az általános választásokon DeSantisnak van esélye arra, hogy legalább néhány képzett, független szavazót megnyerjen. Trumpnak egyáltalán nincs esélye. Igaz, DeSantis nem lesz olyan vonzó ezeknek a mérsékelteknek és függetleneknek, mint Nikki Haley, Chris Sununu, Asa Hutchinson, Tim Scott vagy Glenn Youngkin, ha bejut. De egyelőre annyira le vannak maradva a két vezető mögött, hogy még a kipufogógázt sem érzik.

A lényeg az, hogy DeSantis valódi esélyt ad a republikánusoknak a 2024-es győzelemre.

DeSantis sikere, hogy Floridában sikeresen hajtja végre programját, erős kontrasztot jelent Trumppal szemben, aki nem tudott törvényeket keresztülvinni a Kongresszuson, vagy rávenni a bürokráciát, hogy teljesítse végrehajtási utasításait. DeSantisnak ezt a kontrasztot kell majd kiemelnie az előválasztási szavazók számára.

A közvetlen – és nyilvánvaló – problémája az előválasztásokon a Trump-ellenes szavazatok megszilárdítása. Minél több jelölt van versenyben, annál nehezebb a feladat. Trump megpróbálja majd mindannyiukat bent tartani. Ha a többi előválasztási jelölt csöpögősen kaparintja meg az előválasztási szavazatokat, DeSantis veszíteni fog. Ez azért van, mert Trumpnak szilárd szavazóbázisa van. Ennek a bázisnak nem kell meghaladnia az 50 százalékot, ahogyan jelenleg a republikánus felmérések szerint. A többségi szavazat elég ahhoz, hogy az összes kongresszusi küldöttet megszerezze mintegy tizenhét államban, ahol „a győztes mindent visz” republikánus előválasztást tartanak. Ha a többi jelölt lehámoz egy-két százalékpontot és versenyben marad, DeSantis veszíthet Trump bázisszavazóival szemben. Trump kihívása ezzel szemben az, hogy megtartsa ezeket a bázisszavazókat és felpörgesse a részvételüket. Másodlagos kihívása, hogy a többi jelöltet versenyben tartsa, megakadályozva, hogy a Trump-ellenes republikánusok DeSantis köré tömörüljenek. Ezért Trump minden tűzerőjét a floridai kormányzóra fogja összpontosítani, és visszatartja a többiek támadását.

Ha DeSantis mégis megnyeri a jelölést, az előválasztáson szerzett erősségei közül néhány akadály lesz az általános versenyben.

A legnagyobb ilyen erősség az, hogy nagy horderejű, szociálkonzervatív politikát folytat, amelyet a demokraták könyörtelenül támadni fognak, hogy független szavazókat nyerjenek meg. A legnagyobb célpont a floridai új törvény lesz, amely hat hétre korlátozza az abortuszokat, és amely a Legfelsőbb Bíróság Dobbs-döntése után elfogadott tizenöt hetes korlátot váltja fel. A hosszabb határidő sokkal közelebb áll az országos konszenzushoz, és sokkal könnyebb megvédeni az általános választásokon.

A demokraták a „Ne mondd, hogy meleg” és a „könyvek betiltása” miatt is támadni fogják DeSantist. A média és a progresszív bloggerek ismét csatlakoznak a Halleluja kórushoz. A kérdés az, hogy DeSantis képes lesz-e kivédeni ezeket a támadásokat anélkül, hogy kampánya védekező guggolásba fordulna. Védekezéssel nem lehet nyerni. DeSantis pozitív válaszának a következőnek kell lennie: „Azt akarjuk, hogy a szülők neveljék a gyerekeiket, nem pedig a tanárok és a szociális munkások. Floridában úgy gondoljuk, hogy a szülőknek nem kell harcolniuk néhány elmebeteg tanárral, akik nem megfelelő szexuális felvilágosítást erőltetnek hatéves gyerekekre. Segíteni fogunk a szülőknek és a gyerekeknek, hogy megnyerjék ezt a harcot. És azt akarjuk, hogy a szülők a legjobb iskolát válasszák a gyerekeiknek. Ebben a harcban is segíteni fogunk nekik. Ezért fogadtunk el most egy nagyon ambiciózus iskolaválasztási programot, amely kibővíti a már eddig is elérhetővé tett választási lehetőségeket.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Meg kell állítani a baloldali őrületet — Dave Rubin a Neokohnnak

Az amerikai műsorvezető a Neokohnnak adott interjúban beszélt az amerikai média lejtmenetéről, Elon Muskról, Ron DeSantis esélyeiről, és Izraelhez való kötődéséről.