Szinte alig maradt antiszemita tartalom a szaúdi tankönyvekben

Egy nemrég napvilágot látott vizsgálat szerint szinte minden korábbi antiszemita tartalom eltűnt a Szaúd-Arábiában használt tankönyvekből — írja a Jewish News Syndicate.

Az Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se) londoni irodájának kedden közzétett megállapításai több mint 300 tankönyv, köztük a jelenlegi 2022-23-as tanév 80 tankönyvének áttekintésén alapulnak.

A jelentés a 2020 óta – az Ábrahám-megállapodások megkötésének éve óta tapasztalható pozitív változást jelzi. Korábban tucatnyi példa volt a zsidógyűlöletre a szaúdi tankönyvekben, mostanra pedig egész fejezeteket távolítottak el, amelyek negatív anyagot tartalmaznak Izraelről

– írja az IMPACT-se.

A jelentős változás egyik területe a zsidók kritikáját érinti a korai iszlám időszakban, az iszlám tanulmányok tankönyvekből a korábban azonosított problémás példák szinte mindegyikét eltávolították a 2022-23-as kiadásokból – állapította meg a jelentés.

A már meg nem jelenő anyagok között szerepel például, hogy Isten a hitetleneket majmokká és disznókká változtatja, mert azok az ördögöt imádták, és arra utal, hogy a zsidók az iszlám ellenségei.

A tavalyi év óta történt változások közé tartozik egy olyan lecke eltávolítása, amely Izraelt „hamis demokráciaként” emlegeti, valamint egy vérvád, amely hamisan vádolja Izraelt azzal, hogy 1969-ben felgyújtotta a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetet

– áll a jelentésben.

Korábban azokat a leckéket is eltávolították, amelyek az al-Aksza mecset „zsidósítását” állították – ezt a hazug állítást a palesztinok még mindig gyakran ismételgetik -, és amelyek azt tanították, hogy a jeruzsálemi zsidó templom történelmi létezése politikai indíttatású koholmány – ezt a hiedelmet a néhai PFSZ-vezér, Jasszer Arafat terjesztette.

Ugyanakkor a tankönyvek elmarasztalják a Hezbollah és a Houthi terrorista csoportok káros ideológiáját, és a Muzulmán Testvériséget is kritika éri.

A tankönyvek azonban továbbra sem ismerik el Izrael létezését, a zsidó államot „lefelejtik” a térképekről. Izraelt pedig továbbra is „cionista entitásként” emlegetik.

„Gyakorlatilag az összes korábban azonosított antiszemita anyagot eltávolították a szaúdi iszlámtudományi tankönyvekből”

– mondta az IMPACT-se vezérigazgatója, Marcus Sheff.

„Bár minden tankönyvreform fontos, a szaúd-arábiai tankönyvek különösen fontosak. Dicséret illeti a szaúdi kormányt a zsidógyűlölet többéves és szisztematikus eltávolításáért és az Izraellel kapcsolatos tartalmak mérsékléséért a több mint hatmillió szaúdi gyermek tankönyveiben, és még sokkal több olyan gyermekében, akik Szaúd-Arábián kívül használják e tankönyveket.”

A szaúdiak Izrael és a zsidók tankönyveikben való ábrázolásának folyamatos javulása a kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról szóló tárgyalások intenzívebbé válásával egy időben történik, és izraeli és amerikai diplomaták remélik, hogy az év végéig megállapodásra jutnak.

Történelmi: közvetlen tárgyalások folynak az izraeli-szaúdi járatok indításáról

Washington közvetít a felek között. A hírek szerint nagyon közel a megállapodás.