Történelmi: közvetlen tárgyalások folynak az izraeli-szaúdi járatok indításáról

Amerikai tisztviselők közölték az izraeliekkel, hogy erőfeszítéseket tesznek a megállapodás megkötésére még június előtt, amikor a mekkai zarándoklat megkezdődik.

Egy izraeli tisztviselő vasárnap azt mondta, hogy folynak a tárgyalások arról, hogy Izraelből közvetlen járatok induljanak Dzsiddába a Mekkába zarándoklók számára, és becslések szerint egy hónapon belül létrejöhet a megállapodás.

A témát Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Brett McGurk, Joe Biden elnök szaúd-arábiai megbízottja vetette fel először.

A haddzs, zarándoklat Szaúd-Arábia muszlim szent helyeihez júniusban kezdődik, így a megállapodásnak már előtte rendben kell lennie.

A Biden-kormányzat már egy éve próbálja meggyőzni a szaúdiakat, hogy járuljanak hozzá a közvetlen járatokhoz, de eddig nem jártak sikerrel. Sullivan e hónap elején a Rijádban tett látogatása előtt a washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézetben tartott beszédében utalt a királyság politikájának megváltoztatására.

Az izraeli muszlimoknak eddig Jordánián keresztül kellett utazniuk, hogy teljesítsék vallási kötelességüket a zarándoklaton.

Az Izraelből Szaúd-Arábiába induló közvetlen járatok hatalmas pénzügyi csapást jelentenének a szomszédos királyságnak.

Az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha jordániai repülőgépek szállíthatnák a zarándokokat Izraelből.

Szaúd-Arábia tavaly júliusban megnyitotta légterét az izraeli járatok előtt, februárban pedig Omán is engedélyezte az izraeli légitársaságoknak, hogy használják légterét, lerövidítve ezzel a távol-keleti országokba tartó járatokat.

Még idén izraeli-szaúdi békemegállapodást akar intézni Biden

Amerika komoly diplomáciai lépéseket igyekszik tenni még az elnökválasztási kampány tényleges beindulása előtt.