Most, hogy megvan a kétéves büdzsé, ismét próbálkoznának igazságügyi reformmal

A spekulációknak ellentmondva, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megpróbálja csendben eltemetni az igazságügyi reform tervét, most azt nyilatkozta azt mondja, reméli, hogy a tárgyalások kompromisszumot hoznak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerda reggel azt állította, hogy koalíciójának igazságügyi reformterve – amelyet márciusban példátlan tüntetések és gazdasági leállás miatt parkoló pályára tettek – a kétéves állami költségvetés elfogadása után ismét a törvényhozás napirendjére kerül.

„Természetesen” – mondta Netanjahu, amikor a Knesszetben újságírók megkérdezték tőle, hogy az igazságügyi reform újra napirendre kerül-e. Ezzel szembeszállt azokkal a találgatásokkal, hogy esetleg megpróbálná csendben eltemetni a tervet.

„A kellős közepén vagyunk, próbálunk megegyezésre jutni [az ellenzékkel], és remélem, sikerrel járunk”

– mondta.

Jair Lapid ellenzéki vezető válaszul elmarasztalta a miniszterelnököt.

„Az alkotmányos megbuktatás nem fog átmenni, mert elegünk van abból, hogy Netanjahu balekjai legyünk”

– tweetelte Lapid.

„Nem lepődtünk meg a megjegyzésein, mert nulla bizalmunk van benne. Az elnöknek azonnali, nyilvános és következetes tisztázást kell követelnie Netanjahutól veszélyes kijelentésére”

– tette hozzá az ellenzéki pártelnök.

„Látom, Netanjahu ismét hataloméhes, miután olyan költségvetést fogadtatott el, amellyel lábon lőttük magunkat. Szeretném emlékeztetni Netanjahut, hogy az ostobaság definíciója az, ha ugyanazokat a cselekedeteket megismétli, más eredményt várva”

– mondta Benny Ganz, az ellenzéki Nemzeti Egység Párt vezetője.

„Ha az alkotmánybuktatás ismét napirendre kerül, az egész országot megrázzuk és leállítjuk”

– szól a Twitter üzenet.

Kétéves költségvetést fogadott el az izraeli parlament

Ami stabil kormányzást biztosít Netanjahu számára az elkövetkező időszakban.

A Netanjahu-kormány és az ellenzéki vezetők közötti tárgyalások, amelyek célja az igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatásáról szóló megállapodás elérése, a jeruzsálemi elnöki rezidencián folynak, de az áttörés jelei nélkül a koalíciós szereplők egyre inkább azzal fenyegetőznek, hogy folytatják egyoldalú törekvéseiket.

A múlt héten az átalakítási terv egyik fő tervezője arra figyelmeztetett, hogy a koalíció a jelenlegi parlamenti ciklusban ismét elő fogja terjeszteni a csomagban szereplő törvényjavaslatokat, még akkor is, ha nem születik megállapodás.

Simcha Rothman Vallásos Cionista párti képviselő, a Knesszet alkotmány-, törvény- és igazságügyi bizottságának elnöke a 12-es hírcsatornának elmondta, hogy az egyik ilyen törvény lehet egy rendkívül megosztó törvényjavaslat, amely a koalíciós politikusoknak szinte kizárólagos ellenőrzést biztosítana a bírák kinevezése felett. A törvényjavaslat elől a Knesszetben a végső szavazásokon kívül már minden törvényhozási akadály elhárult.

Ezek a megjegyzések egy nappal azután hangzottak el, hogy egy jelentés szerint Jariv Levin igazságügyi miniszter azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, hacsak nem fogadják el legalább az igazságügyi reformról szóló törvények egy részét a Knesszet július végi ülésszakának berekesztése előtt.

Levin elmondta, hogy ha a Herzog elnök által közvetített kompromisszumos tárgyalások nem bizonyulnak eredményesnek, akkor ettől függetlenül tovább akarja vinni a törvényt, amint az állami költségvetést elfogadták

– közölte a 12-es hírcsatorna.

Az igazságügyi miniszter – aki élen áll a kormány azon tervének, mely szerint nagyobb politikai ellenőrzést kellene gyakoroljon az igazságszolgáltatás felett – állítólag azt mondta munkatársainak, hogy ha a következő két hónapban semmi sem halad előre, „mi okom van arra, hogy a kormányban legyek”.

Meglepő: Bocsánatot kért a CNN műsorvezetője

Amiért egy izraeli család lemészárlására ,,tűzharc”-ként hivatkozott.