Elon Musknak igaza van Soros Györgyről – és nem antiszemita

Alan Dershowitz szerint a magyar származású milliárdos mindenkinél többet tett azért, hogy az amerikaiakat Izrael ellen fordítsa. Az amerikai jogász professzor véleménycikke a Wall Street Journal-ban jelent meg.

Elon Muskot antiszemitizmussal vádolják Soros Györgyöt ért kritikája és gúnyolódása miatt. Soros zsidó, Musk nem az. De Muskot igaztalanul vádolják. Soros aktív résztvevője a politikának, és zsidósága nem védheti meg a kritikától.

Továbbá, egyetlen személy sem tett többet Izrael tekintélyének rombolásáért a világban, különösen az úgynevezett progresszívek körében, mint Soros György. Pénzügyi támogatása megsokszorozta annak a két nagy szervezetnek a befolyását, amelyek a legtöbbet tettek a baloldali paradigma Izrael elleni elmozdulásáért.

Elon Musk: Soros György „gyűlöli az emberiséget”

A Tesla és a Twitter tulajdonosa szerint Sorosnak nem nemesek a szándékai és a civilizáció szövetét akarja lerombolni.

Az egyik a Human Rights Watch, amelyet Robert Bernstein (1923-2019) kiadó és emberi jogi aktivista alapított. A HRW éveken keresztül két kritérium alapján bírálta az emberi jogok megtagadását minden országban:

  • a jogsértések súlyossága egy adott országban, és
  • az adott nemzet polgárainak képtelensége arra, hogy tiltakozzanak és orvosolják ezeket a jogsértéseket.

1993-ban azonban Kenneth Roth lett az ügyvezető igazgató, és a HRW-t olyan szervezetté alakította át, amely Izrael démonizálására szakosodott.

2009-re a szervezet Izrael-ellenessége olyan súlyossá vált, hogy maga Bernstein így fogalmazott keserűen:

„A Human Rights Watch alapítójaként, 20 évig aktív elnökeként, és most alapító elnökként emerituszként olyasmit kell tennem, amire soha nem számítottam: Nyilvánosan csatlakoznom kell a csoport kritikusaihoz. A Human Rights Watch eredeti küldetése a zárt társadalmak feltörése, az alapvető szabadságjogok védelme és a másként gondolkodók támogatása volt. Az utóbbi időben azonban olyan jelentéseket ad ki az izraeli-arab konfliktusról, amelyek segítik azokat, akik Izraelt páriává akarják tenni”.

Roth az „emberi jogokat” fegyverként használta Izrael ellen. Szervezetének egyoldalú jelentéseit arra használták fel, hogy igazolják Izrael szelektív elítélését az Egyesült Nemzetek Szervezete és annak részlegei részéről. Ezeket világszerte terjesztették az egyetemi kampuszokon. Nyilvánvaló Izrael-ellenes elfogultságuk ellenére a támogatók Roth zsidó származására hivatkoztak, hogy hitelessé tegyék Izrael-ellenes vádjait.

Elhunyt a Human Rights Watch alapítója

A zsidó származású Bernstein 2011-ben Advancing Human Rights néven újabb szervezetet hozott létre, miután a HRW Izrael-ellenessé vált.

„Itt van egy szervezet, amelyet a szabad világ jóakarata hozott létre az emberi jogok megsértése ellen, és amely a diktatórikus rezsimek kezében eszközzé vált a demokráciák elleni harcban”

– jegyezte meg Natan Saranszkij, az egykori szovjet disszidens és izraeli Knesszet-tag 2009-ben.

„Itt az ideje, hogy nevén nevezzük a dolgokat. Ennek a szervezetnek a mai valódi tevékenysége távol áll attól, amiért 30 évvel ezelőtt létrehozták: fényt vetni a sötét helyekre, ahol tényleg nincs más lehetőség arra, hogy kiderüljön, mi történik az emberi jogokkal kapcsolatban”.”

2010-ben Soros azt mondta, hogy 100 millió dollárt tervez adni, „a messze legnagyobb adományt, amit a Human Rights Watch valaha kapott” – jelentette a New York Times. A lap idézte Sorost:

„Minden szerda reggel 8 órakor a Human Rights Watch egy csoportja összeült, és megvitatta a kérdéseket a vezetőkkel”

– mondta.

„Aktív résztvevője voltam ennek a csoportnak, és az emberi jogok továbbra is fontos elemei alapítványom jelenlegi tevékenységének”.

A másik szervezet a J Street. Annak ellenére, hogy azt állítja magáról, hogy egy Izrael- és palesztinbarát, progresszív szervezet, a J Street sokat tett azért, hogy a legtöbb progresszív és néhány liberális demokrata – köztük kongresszusi tagok, akadémikusok és médiaszemélyiségek – Izrael ellen forduljon. Tavaly a Haaretz arról számolt be, hogy Soros 1 millió dollárral támogatta a J Street szuper PAC-ját, „hússzor nagyobb összeggel, mint bármely korábbi adomány, amelyet a J Street Action Fund kapott”.

J Street, az Izrael-ellenes szörnyszervezet

Bár Izrael-pártinak nevezik magukat, a J Street mindent megtesz, hogy éket verjen Izrael és az Egyesült Államok közé – írja David Weinberg a The Jewish Press oldalán. 

Nem én vagyok az egyetlen amerikai zsidó, aki bírálja Sorost. A Jewish News Service januári cikkében Farley Weiss, az Ifjú Izrael Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke a következőket írta:

„Soros védelmezői azzal próbálják elhallgattatni a milliárdos kritikusait, hogy az antiszemiták, mert Soros maga is zsidó. De senki sem finanszírozott több romboló támadást Izrael és az amerikai zsidó közösség ellen, mint Soros”.”

Soros az amerikai belpolitikai kérdésekre is káros befolyást gyakorolt, például olyan baloldali államügyészjelölteket finanszírozott, akik átpolitizálták a bűnüldözést. Musk-kal ellentétben én nem hasonlítottam Sorost Magnetóhoz, a Marvel főgonoszához, aki Soroshoz hasonlóan túlélte a holokausztot. Azért nem tenném ezt az összehasonlítást, mert soha nem hallottam Magnetóról. Abban azonban egyetértek Musk-kal, hogy

Soros tettei hozzájárulnak a „civilizáció szövetének” megroppantásához.

És Musk nem mutatott ellenséges magatartást Izraellel vagy a zsidó néppel szemben.

Egyes jobboldali antiszemiták Sorosra összpontosítottak, amikor antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztettek arról, hogy „a zsidók” irányítják a világot. Soros kritikusainak csatlakozniuk kellene a támogatókhoz.

Sorosra kapcsolva

Soros alapítványa rendkívül aktív a Közel-Keleten is. De vajon jó ez Izraelnek?

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.