Elon Musk: Soros György „gyűlöli az emberiséget”

Elon Musk, a Tesla és a Space X alapítója azt tweetelte, hogy Soros György „gyűlöli az emberiséget”, és azt írta, hogy a milliárdos és progresszív megadonor „Magnetora emlékeztet”, a Marvel X-Men képregény-sorozatában szereplő főgonoszra — írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Twittert a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos laza politikája miatt számos kritika érte azóta, hogy Musk, a világ egyik leggazdagabb embere tavaly megvásárolta a platformot. Soros, a milliárdos és progresszív megadonor több antiszemita összeesküvés-elmélet középpontjában áll.

Soroshoz hasonlóan Magneto karaktere is holokauszt-túlélő. Brian Krassenstein, egy liberális zsidó újságíró Musk tweetjére adott válaszában ezt a párhuzamot jegyezte meg, azt írva, hogy

„Magneto holokauszt-túlélőként szerzett tapasztalatai formálták a perspektíváját, valamint mélységét és empátiáját”,

és hogy Sorost „megállás nélkül támadják jó szándékai miatt, amelyeket egyes amerikaiak rossznak tartanak pusztán azért, mert nem értenek egyet politikai hovatartozásával”.

Musk így válaszolt:

„Csak feltételezed, hogy ezek jó szándékok. Nem azok. Ő a civilizáció szövetét akarja lerombolni. Soros gyűlöli az emberiséget”.

Miközben Musk a progresszív politikák ellen szónokolt, nem világos, hogy mi váltotta ki a Soros elleni támadását. A tweetekkel egy napon azonban Soros családi befektetési irodája kiváltotta a Teslában, Musk elektromos autógyárában lévő befektetését.

A 92 éves Soros régóta a konzervatívok célpontja, mert progresszív ügyeket és politikusokat támogat az Egyesült Államokban és világszerte. Az elmúlt évtizedben a támadások egy része antiszemita összeesküvés-elméleteket idézett, Sorost sátánistának ábrázolták, azzal vádolták, hogy a világ irányítására törekszik, és azzal vádolták, hogy segített a holokauszt elkövetésében, nem pedig azzal, hogy gyerekként túlélte azt.

Ezek az összeesküvés-elméletek felerősödtek Donald Trump elnök 2016-os megválasztása után, aki abban az évben Sorost tette utolsó kampányhirdetésének középpontjába, és aki a 2024-es választásokon való indulása során Sorost könyörtelen gazembernek állítja be.

A magát a szólásszabadság abszolutistájának nevező Musk visszaállította a korábban kitiltott szélsőjobboldali szélsőségesek Twitter-fiókjait, ami riadalmat keltett egyes progresszív zsidó csoportokban, ugyanakkor néhány szélsőségest ismét felfüggesztett, miután azok ismét gyűlöletkeltő tweeteket posztoltak.

Decemberben Musk feloszlatott egy tanácsadó csoportot, amely a Twitteren a „Bizalom és biztonság” témájával foglalkozott, márciusban pedig az Institute for Strategic Dialogue tanulmánya szerint az antiszemitizmus több mint kétszeresére nőtt a platformon azóta eltelt hónapokban, hogy Musk átvette az irányítást.

Meg kell állítani a baloldali őrületet — Dave Rubin a Neokohnnak

Az amerikai műsorvezető a Neokohnnak adott interjúban beszélt az amerikai média lejtmenetéről, Elon Muskról, Ron DeSantis esélyeiről, és Izraelhez való kötődéséről.