Izraeli nagykövet: Akár Magyarország is vásárolhat izraeli földgázt

A magyar kormány előtt nyitva áll a lehetőség, hogy cseppfolyósított izraeli gázt vásároljon – mondta a Szabad Európának Jákov Hadasz-Handelszman.

A nagykövet az interjú során kiemelte, hogy a magyar-izraeli kapcsolatok egyik legfontosabb része a turizmus, az, hogy izraeliek látogatnak Magyarországra és magyarok utaznak Izraelbe.

„Napi átlagban hét repülő érkezik Budapestre vagy Debrecenbe Izraelből, és mind tele van.

Azt nem tudom, hogy éves szinten elértük-e már a Covid előtti számokat, de az biztos, hogy egy erős felfutásnak vagyunk tanúi” – mutatott rá Handelszman.

„Budapest kevesebb mint három óra repülőút, akár egy hétvégére is megéri átruccanni, és mindent kínál, amit egy izraeli turista szeret: jó ételek, kellemes terek, színvonalas üzletek. A politikai kapcsolatok hagyományosan nagyon jók, a gazdasági kapcsolatok erősödnek, 2021 és 2022 között 19 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom. De még így is rengeteg a kihasználatlan lehetőség – azon dolgozunk, hogy ezeket is megtaláljuk a közeljövőben” – tette hozzá.

Amikor arra kérték, hogy mondjon utóbbira egy példát, a nagykövet felhívta rá a figyelmet, hogy „Magyarországnak is fel kell készülnie a klímaváltozás következményeire, például a vízhiányra”.

„Hangozzon ez akármennyire is nevetségesnek egy magyar számára, aki mondhatja, hogy itt van nekünk a Duna és a Tisza, rengeteg vizünk van.

De így is vannak vízhiányos területek, ahová el kell juttatni a vizet. Nekünk pedig világszínvonalú technológiáink vannak erre”

– hangsúlyozta a nagykövet.

Az Izrael, Egyiptom és az Európai Bizottság között létrejött megállapodás kapcsán (amelynek értelmében Egyiptomon keresztül juthat izraeli gáz cseppfolyósított formában az EU országainak), Handelszman elmondta, hogy már bármikor érkezhet izraeli gáz az Európai Unióba.

„Akár Magyarország is vásárolhat izraeli gázt, megvan rá a lehetősége. Szijjártó Péter miniszter úr is nagy érdeklődést mutatott ezen a területen, konkrét eredményről azonban még nem tudok”

– mondta.

Már jövőre Egyiptomban cseppfolyósított izraeli gázzal akarnak fűteni Európában

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban.

Budaházy György szabadon engedésével kapcsolatban a nagykövet arról nyilatkozott, hogy csak a sajtóból követte a történéseket, és nem ismeri a részleteket pontosan.

„Azt tudom mondani, hogy a magyar kormány részéről eddig valóban zéró toleranciát tapasztaltunk bármiféle antiszemita megnyilvánulással szemben, amit nagyra értékelünk, és azt várjuk, ez a jövőben is így marad.

Nemrég ünnepeltük Izrael álam megalakulásának 75. évfordulóját, Varga Judit igazságügyi miniszter volt a díszvendég a budapesti fogadáson, aki beszédében is megerősítette ezt a narratívát, szerintem ez nem igényel több kommentárt” – magyarázta.

Az EMIH és Mazsihisz közötti ellentétek kapcsán a nagykövet úgy nyilatkozott, hogy

„nagyon sajnálatos az egész”.

„Ha egymással marakodó zsidó szervezeteket látok, mindig az jut eszembe: nyolcvan évvel ezelőtt a náciknak vagy bárki másnak, akik az életünkre törtek, teljesen mindegy volt, hogy valaki ortodox, neológ, ilyen vagy olyan irányzatot követ, még az sem számított, ha egy zsidó már átkeresztelkedett.

Nekik csak zsidók voltak egységesen, és közösen hajtották őket a marhavagonokra, amik ugyanoda vitték mindannyiukat.

Az egyetlen tanácsom mindig, ha zsidókat látok harcolni egymással: ezt az egyet soha ne feledjétek” – mondta.

A Szabad Európa teljes interjúja a nagykövet úrral itt olvasható

Köves Slomó: A kudarc lehet az oka a Mazsihisz ellenségeskedésének

Az EMIH vezető rabbija az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt.