Köves Slomó: A kudarc lehet az oka a Mazsihisz ellenségeskedésének

Kedd este Rónai Egon, az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt az EMIH vezető rabbija. A beszélgetés fókuszában a Magyarországi Autonóm Izraelita Hitközség vezetőváltása körül kialakult helyzet, illetve a Mazsihisz volt elnökének, Heisler Andrásnak megfogalmazott kritikái álltak.

Köves Slomó a műsorvezető kérdésére, miszerint lehet-e egy egyháznak politikai irányultsága elmondta, hogy a politika értelmezhetetlen egyházi relációban. A vezető rabbi szerint az általa vezetett hitközség, az EMIH azt a magyarországi, mintegy 120 ezresre becsült zsidó lakosságot igyekszik megszólítani és közelebb hozni a zsidó hagyományokhoz, akik a történelem viharában eltávolodtak őseik hagyományától.

„Ebben a tekintetben rendkívül sikeresnek ítélem működésünket, hiszen iskolákat, óvodákat, zsinagógákat és a zsidó élethez elengedhetetlenül fontos intézményeket működtetünk, melyet egyre többen és többen vesznek igénybe.”

Köves rabbi szerint

a Mazsihisz vezetőjének éles kritikái mögött minden bizonnyal az húzódik, hogy míg korábban, a kommunista államhatalom egy képviseleti szervbe tömörítette a hazai zsidóságot, 20-25 évvel ezelőtt fiatal, ambíciózus rabbik és közösségi vezetők úgy érezték, hogy a zsidó intézményes működésben is „eljött a rendszerváltás ideje” és külön hitközséget alapítottak.

A riporter kérdésére, miszerint sokak számára úgy tűnhet, hogy a Magyarországi Autonóm Izraelita Hitközség a vezetőváltás miatt várható közeledése az EMIH felé az orthodoxia ingatlanvagyonáról szólna, Köves rabbi elmondta, hogy egyrészről

nincs szó arról, hogy a kormány favorizálná közösségét a Mazsihisszel szemben. Erre példa, hogy csak az Orbán-kormányok elmúlt 13 évében a Mazsihisz legalább ötször annyi kormányzati támogatásban részesült, mint az EMIH, dacára, hogy az előbbi alulmarad a Köves rabbi által vezetett hitközséggel szemben a formális és nem-formális oktatás, közösségi programok, vallási élet és hasonlók szempontjából.

Másrészről, fejtette ki az EMIH vezetője, az EMIH és annak ideológiai hátterét biztosító chábád-lubavicsi mozgalom célja éppen a már nem működő zsinagógák újbóli élettel való megtöltése, ebben pedig számos komoly eredményt tudnak már most is felmutatni Magyarországon.

A teljes interjút ide kattintva tekintheti meg.

Köves Slomó: Heisler politikai síkra tereli a zsidó hitközségek belügyeit

Az EMIH vezető rabbiját a Klubrádió megbeszéljük című műsorában Bolgár György kérdezte a MAOIH körül kialakult helyzetről és Heisler András őt célzó kritikáiról.