Donald Trump: Én adtam nektek a Golán-fennsíkot

Nem mindennapi párbeszéd zajlott a volt amerikai elnök és egy csapat zsidó golfozó között.

A Golán-fennsíkot Izrael állam 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Szíriától. Donald Trump volt amerikai elnök a közösségi médiában megosztott felvételek szerint azonban kissé túlzóan magáénak tulajdonította az érdemet, amikor azt mondta egy zsidó látogatócsoportnak a tulajdonában lévő miami golfközpontban, hogy

„én adtam nektek a Golán-fennsíkokat”.

A zsidó látogatókból álló csoport hallható, amint azt kiabálta Trumpnak, amikor az egy golfkocsin elhaladt mellettük, hogy „csinálhatnánk egy képet?”. „Te vagy a legjobb” és „Isten veled van”.

Trump erre azt válaszolta, hogy „Én adtam nektek [a] Golán-fennsíkot. Emlékezzetek erre. Érezzétek jól magatokat”.

Belaaz News on Twitter: „🇺🇸✡️ — WATCH: Donald Trump yesterday at his golf resort in Miami tells a group of Jews about giving them (Israel) the Golan Heights. pic.twitter.com/Clg1PbTfKl / Twitter”

🇺🇸✡️ — WATCH: Donald Trump yesterday at his golf resort in Miami tells a group of Jews about giving them (Israel) the Golan Heights. pic.twitter.com/Clg1PbTfKl

A Golán-fennsíkot Izrael állam 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Szíriától. Körülbelül 14 évvel később, 1981-ben Menachem Begin akkori miniszterelnök kormánya de facto annektálta a területet a Golán-fennsíkról szóló törvény elfogadásával. 2019 márciusában Trump aláírta egy elnöki proklamációt, amelyben elismerte, hogy a Golán-fennsík izraeli fennhatóság alatt áll, így az USA lett az első ország, amely elismerte Izrael szuverenitását a terület felett.

Nem nevezik át Trumpfalvát

Az izraeli telepeseket csak annyiban érdekli a Trump adminisztráció, amennyiben segít kielégíteni politikai szükségleteiket, és megvalósítani céljaikat.