Nem nevezik át Trumpfalvát

Az Egyesült Államokban tomboló Trump-ellenes hangulatkeltés és a Washington DC-ben fellángoló erőszak dacára zavartalanul folytatódik a Golán-fennsíkon az amerikai elnök tiszteletére elnevezett település építése — írja a JTA.

Nincs szó arról, hogy megváltoztatnák a nevét, azután sem, hogy izraeli vezetők elítélték a capitoliumi erőszakot.

“Nem változott a pozíciónk” – mondta a goláni Regionális Tanács szóvivője, Limor Holetz a JTA-nek. Hozzátette, hogy a település még mindig számíthat a kormány pénzügyi támogatására.

Izrael Településügyi Minisztériuma, — amely részben finanszírozza a városka fejlesztését is — megerősítette, hogy a névvel kapcsolatban nincs vita.

A tanács pozíciója jól mutatja, hogy az izraeli telepesek és jobboldaliak körében belföldi botrányai ellenére is népszerű maradt Trump. Számos jobboldali izraeli nagyra becsüli, amiért támogatta a zsidó településeket, keményen bánt Iránnal, és segített normalizációs szerződéseket kötni Izrael és az arab országok között.

“Trump adminisztrációjának az Izrael-politikája magáért beszél” – Mondta Oded Revivi, az Efrat nevű júdea-szamáriai település polgármestere csütörtökön. Szerinte Trump politikája “számos új ajtót nyitott Izrael állama számára.”

Revivi kevésbé tartja fontosnak a szerdai erőszakot:

“Az elnök örökségét nem a média agendája határozza meg.”

„Trumpfalva” (angol nevén Trump Heights) építését 2019-ben jelentették be, azután, hogy az elnök elfogadta Izrael fennhatóságát a Golán magaslat felett, amit az ország Szíriától foglalt el még 1967-ben. Azonban másfél évvel ezután a település még mindig a fejlődés kezdeti fázisánál tart.

Lakossága mindössze orosz bevándorlókból áll, akik eredetileg 1991-ben költöztek a térségbe, ahol Beruchim néven alapítottak települést, mely az évtizedek alatt kudarcot vallott, és ma már alig néhányan lakják.

A település nevét jelző tábla sorsa is viharos volt: 2019-ben még aranyozott, trumpi betűtípussal hirdette a város nevét, de a tavalyi év közepére már csak két betű maradt rajta. Egy novemberi fotón már látszik, hogy felújították, azonban egy decemberi videóban már hiányzik róla a T betű.

Izrael hozzálátott „Trumpfalva” építéséhez

Izrael elkezdi építeni a Donald Trumpról elnevezett települést a Golán-fennsíkon, amiről még tavaly döntöttek, rögtön azután, hogy az amerikai elnök elismerte az izraeli fennhatóságot a fennsík fölött – jelentette a Jediót Ahronót honlapja az MTI szerint.

A hatalmas tábla mellett egy emlékmű áll, ami egy menóra előtt szálló sast ábrázol. A plakett azt írja: “Donald J. Trump elnök tiszteletére.” A másik oldalán ez olvasható: “Beruchim, alapítva 1991-ben.”

A város azonban kitart, a nehézségek ellenére. Az elmúlt hónapokban több tevékenység is zajlott itt – a helyi önkormányzat többek között még több készre gyártott, vajszínű, hullámtetős és gerendákkal alapozott házat épített. Ezek 20-30 családnak tudnának otthont adni, akiket a következő hónapra várnak.

Jelenleg olyan a hangulata a dombos, elszigetelt területen található településnek, mint egy kamionparknak.

A Golán-fennsík egy hegyes-völgyes, magaslati térség Izrael északkeleti sarkában, mely jelenleg kevesebb, mint 50 ezer embernek ad otthont. A lakosság körülbelül fele zsidó, másik fele pedig a drúz vallási közösséghez tartozik, etnikailag arabok. A területet Izrael az 1967-es Hatnapos háborúban foglalta el, 1981-ben pedig annektálta.

A Golán annektálásának elismerésén kívül Trump kormánya a júdea-szamáriai településeket sem tekintette illegálisnak, amivel alapvetően felrúgta a korábban hosszan fennálló amerikai hozzáállást. Benjamin Netanjahu miniszterelnök Trump utolsó napjáig igyekszik kihasználni ezt az álláspontot: bejelentette, hogy 800 új telepes otthont épít azon a héten, amikor Joe Biden hivatalba lép.

Izrael nem áll meg: több száz új lakást építenek Júda-Somronban

Az izraeli hatóságok Júda-Somronban, az ősi zsidó területeken több szakaszban engedélyezik az izraeli építkezéseket.

A novemberi amerikai választások előtt az izraeli zsidók 70 százaléka mondta azt, hogy Trump jobb választás lenne az ország számára. A ciszjordániai zsidó lakosok a szerdai erőszak ellenére is támogatják az elnököt.

Seth Vogelman amerikai bevándorló, — aki Maale Adumimban, Jeruzsálem külvárosi településén él –, elmondta, hogy Trumpot a politikája, és nem a személyes tulajdonságai miatt kell értékelni. Ő Trumpot Oskar Schindlerhez hasonlította, a német iparmágnáshoz, aki több mint ezer zsidót mentett meg a holokauszt alatt.

“Schindler a náci párt hivatalos tagja volt, de az emberek mégis hősként tekintenek rá”

— mondta Vogelman.

“Trump segített leépíteni Irán nukleáris kapacitását, míg Obama segítette, biztatta annak felépítését.”

Nem meglepő, hogy az izraeliek izraeli ügyekkel foglalkoznak, és nem amerikaiakkal, mondta Sara Yael Hirschhorn, az Északnyugati Egyetem izraeli tanulmányainak professzora.

“Annyiban érdekli őket csak a Trump adminisztráció, hogy segítsen kielégíteni politikai szükségleteiket, és megvalósítani céljaikat”

— tette hozzá a “Város a hegyen” szerzője, amely a zsidó telepes mozgalomról szól.

“Úgy gondolom, hogy az amerikai belügyek többé-kevésbé irrelevánsak.”

Beköltöztek Trumpfalvára

Egy hátrányos helyzetű fiatalok számára létesített bentlakásos iskola növendékei lettek a Golán-fennsíkon létesített, és az amerikai elnökről elnevezett település első lakói.