Konzervatív zsidó főpolgármestere lehet Londonnak

Daniel Korski, akinek szülei az 1960-as években menekültek el Lengyelországból, reméli, hogy elnyeri a konzervatív jelölést, hogy ő legyen Sadiq Khan kihívója – adta hírül a JC.

David Cameron miniszterelnök egykori tanácsadója, aki most a konzervatívok londoni polgármesterjelöltjeként szeretne indulni, büszkén vállalja zsidó származását.

A 48 éves Daniel Korski ugyanakkor elmondta, hogy a hitét magánügynek tekinti, és „nem része a politikájának”, de hozzátette, hogy

„rendkívül büszke arra, hogy zsidó”.

Korski korábban elárulta, hogy szülei az 1960-as években több ezer zsidóval együtt elmenekültek Lengyelországból. Dán bevándorlóként 1997-ben költözött az Egyesült Királyságba, hogy megvalósítsa a „londoni álmot”. Jelenleg a New London Synagogue tagja és a Jewish Leadership Council (Zsidó Vezetői Tanács) egyik alelnöke.

„Ez az álom egyre több ember számára azonban nem lehetséges.

Láttam, milyen nehéz jó állást, házat vagy iskolát találni – mélységesen problematikus, hogy ezek a dolgok ennyire elérhetetlenek, és ez egyre inkább fenntarthatatlan a londoniak számára”

– mondta.

Elmondása szerint az a célja, hogy csökkentse a főváros társadalmi megosztottságát. Hozzátette, hogy ellenzi a londoni ultraalacsony károsanyag-kibocsátású zóna kiterjesztését, amely a főváros egyes részeire behajtva díjat vet ki a régebbi, környezetszennyezőbb járművekre, de ígéretet tett arra is, hogy több lakást építene, növelné a rendőrség létszámát, és külön forrásokat fordítana a jelenleg alulfinanszírozott bűnüldözés problémájának megoldására.

„Laptopokat lopnak el, a kerékpárokat állandóan elviszik, és a rendőrök nem törődnek vele”

– mutatott rá a helyzet komorságára Korski.

Egyre több antiszemita támadás éri a londoni zsidókat

Különösen brutális eset történt tavaly márciusban, amikor egy 59 éves tottenhami többször is megütött egy állapotos ultraortodox zsidó nőt.

A zsidó jelölt meggyőződése továbbá, hogy az új technológiák alkalmazása segíthet megoldani a főváros egyes nehézségeit.

A konzervatívok jelöltjét, aki a jövő évi választásokon kihívója lesz Sadiq Khan munkáspárti polgármesternek, még az idén választja meg a párt 30 ezer londoni tagja.

Korski Cameronnak dolgozott annak miniszterelnöksége alatt, tavaly pedig ő vezette Tom Tugendhat miniszter sikertelen kampányát a Konzervatív Párt vezetői székéért.

Korski tagja a londoni Zsidó Múzeum igazgatótanácsának is, és társalapítója a „Forgotten Exodus” projektnek, amely rávilágít arra, hogy a szüleihez hasonlóan, hogyan űzték el a zsidókat Lengyelországból.

Elmondta, hogy már több prominens tory is beáll mögé, köztük Tugendhat, Shields bárónő, Andrew Mitchell fejlesztési miniszter, George Freeman és Alicia Kearns, a külügyi különbizottság elnöke.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zsidók lemészárlásáról énekeltek iskolás gyerekek London szívében

A „Hello Commander” című dal az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah tetszését is elnyerte.