Egyre több antiszemita támadás éri a londoni zsidókat

“Határozottan megdöbbentettek és nyugtalanítanak minket az elmúlt évben tapasztalt események” – jelentette ki az egyik helyi zsidó közösség vezetője.

Az egyik zsidó polgárőr csoport, a Shomrim vezetője szerint Hackney kerületben, de a főváros több más részén is “határozottan és meredeken” emelkedett a zsidók ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmények száma – írja a TEV.

Hackney London egyik belső kerülete, ott található az egyik legnagyobb ortodox haredi közösség New Yorkon és Izraelen kívül.

A Shomrim elnöke, Herschel Gluck rabbi a Hackney Gazette c. lapnak elmondta: “Határozottan megdöbbentettek és nyugtalanítanak minket az elmúlt évben tapasztalt események”. Az incidensek között említette, hogy egy Stamford Hill-i ékszerüzletbe tavaly két hónap alatt kétszer is betörtek, és elloptak egy zsáknyi ezüst menórát, és többször előfordult az is, hogy zsidó embereket bántalmaztak az utcán.

Különösen brutális eset történt tavaly márciusban, amikor egy 59 éves tottenhami többször is megütött egy állapotos ultraortodox zsidó nőt. A férfit végül az év szeptemberében ítélték el. Augusztusban a Shomrim a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatott egy férfit, aki berúgta egy zsidó család házának bejárati ajtaját.

Decemberben egy tinédzser banda egyszerűen elrabolt egy kilencéves zsidó kisfiút Stamford Hillben. A fiút később “kidobták” egy előkertben, ahol sírva találtak rá. Nemrégiben pedig két tinédzsert kellett figyelmeztetniük, miután január 3-án egy zsidó férfit arcon ütöttek.

Felfüggesztett brit zsidó vezető: Minden civilizáció háborúban áll az iszlámmal

„Az igazgatótanács kulcsemberei világossá tették, hogy nem kívánnak többé velem együtt dolgozni, ami gyakorlatilag kikényszeríti a döntésemet”.

Gluck rabbi szerint az ilyen típusú bűncselekmények számának növekedése nem csak Stamford Hillre jellemző: Islingtonból, Camdenből és Hampsteadből is jelentettek antiszemita gyűlölet-bűncselekményeket. “Úgy gondolom, mindez azt tükrözi, hogy a hatóságok nem tesznek igazán összehangolt erőfeszítéseket az ügy kezelésére” – állapította meg a rabbi.

Hozzátette ugyanakkor, hogy sok olyan rendőr van, aki “rendkívül tisztességes ember, és aki mélyen törődik minden közösséggel, beleértve a zsidó közösséget is”, de a rendőrség tétlensége azt jelenti, hogy sokan vannak, akik “egyszerűen nem tesznek feljelentést”.

A TEV is beszámolt arról a tavaly decemberi esetről, amikor egy észak-londoni szupermarketben hanukakor támadtak meg egy zsidó férfit. A támadó közben azt üvöltötte, hogy “találni akar egy zsidót, akit megölhet.”

Stephen Silverman, a Kampány az antiszemitizmus ellen nyomozási és végrehajtási igazgatója akkor elmondta: “A szomorú igazság az, hogy nemzetünk fővárosa közel sem olyan biztonságos, mint amilyennek lennie kellene a zsidó emberek számára, akik meg akarják ünnepelni az ünnepet, vagy ebben az esetben egyszerűen csak a mindennapi életüket akarják élni.”

A zsidóság nagy barátja volt a meggyilkolt brit konzervatív képviselő

Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának szobrot emeljenek Londonban.