Megpróbálták meghekkelni Izrael légvédelmi szirénáit

A The Times of Israel információi szerint Oroszországhoz és Iránhoz köthető hackerek sikertelen kísérleteket tettek arra, hogy szabotálják az izraeli rakéta riasztási alkalmazásokat a gázai terroristák erőszakos cselekményei során a hónap elején.

Az úgynevezett Anonymous szudáni csoport és az Asa Musa – perzsául Mózes botja – néven ismert iráni hackerkollektíva által az életmentő korai figyelmeztető hálózat leállítására tett kísérletnek csak azt sikerült elérnie, hogy néhány kiegészítő weboldal ideiglenesen offline legyen, anélkül, hogy befolyásolta volna a hivatalos mechanizmust, amely sziréna és telefonos értesítés útján figyelmezteti az izraelieket a közelgő rakétatámadásokra.

„Egyszerre lesznek rakéták és kibertámadások” – mondta egy magát Iránhoz köthető hackernek valló személy a május 2-i hackelés célpontjául szolgáló Cumta rakétafigyelmeztető alkalmazás tulajdonosának.

A hackerek azzal dicsekedtek, hogy képesek kárt okozni Izrael polgári védelmi infrastruktúrájában.

Szombaton Gedera lakosai hibás rakétariasztási figyelmeztetéseket kaptak a telefonjaikon, ami arra késztette a hadsereget, hogy azt ajánlja a felhasználóknak, hogy telepítsék újra a riasztási alkalmazásokat – jelentette a Kan műsorszolgáltató.

Az első hackerkísérletekre május 2-án került sor, amikor a palesztin Iszlám Dzsihád vezette harcosok több tucat rakétát lőttek ki Gáza melletti városokra, hogy megbosszulják egy vádlott magas rangú terrortisztviselő halálát, aki éhségsztrájkot folytatott egy izraeli börtönben.

Pillanatokkal a több tucat rakéta után az Anonymous Sudan a Telegramon azt állította, hogy feltörte a Cumitát és a RedAlert nevű másik rakétariasztó alkalmazást, amelyek mindkettő magánfejlesztésű és magánkezelt telefonos alkalmazások, amelyek a hivatalos belügyi riasztásokat másolják. Azt is állították, hogy letörölték a tel-avivi Evigilo, egy magánvállalat weboldalát, amely vészhelyzeti értesítési szolgáltatásokat nyújt a Home Front Commandnak, valamint más nagy ügyfeleknek világszerte, valamint a Halamish, egy városfelújítási projektekre összpontosító kormányzati vállalat landing oldalát.

A támadások elosztott szolgáltatásmegtagadásos, azaz DDoS-támadások formájában történtek, amelyek a szervert elárasztó adatigénylésekkel képesek offline állapotba hozni egy weboldalt, bár a belső infrastruktúra megrongálása nélkül.

„Leállítottuk az összes riasztórendszert Izraelben, a vaskupola nem kap teljes riasztást” – közölte a csoport a hivatalos Telegram-csatornáján, utalva Izrael rakétaelhárító rendszerére.

Azt is magára vállalta a csoport, hogy a Vaskupola számos rakétát nem tudott lelőni. Bár a rakéták többsége nyílt területen csapódott be, ami azt jelenti, hogy nem váltott volna ki lelövési kísérletet, számos rakéta csapódott be Szderót lakott területein, köztük egy lövedék, amely egy munkahelyen csapódott be, megsebesítve egy ott tartózkodó külföldi állampolgárt.

„Mind a 22 rakéta lelövési kísérlet nélkül találta el célpontját közvetlenül a támadásunk után. Ez példa nélküli” – állította a csoport.

A hadsereg később azt mondta, hogy a Vaskupola műszaki meghibásodást szenvedett, amelyet gyorsan elhárítottak. Az Anonymous Sudan állításai ellenére az Iron Dome lövedékek követésére és lelövésre való képessége hihetetlenül valószínűtlennek tekinthető, hogy bármilyen értelmes módon kapcsolódna az állami korai előrejelző rendszerhez, vagy egy magánfejlesztő által létrehozott harmadik féltől származó alkalmazáshoz.

Szakértők megjegyezték, hogy a Telegram-üzenetek többsége orosz vagy angol nyelvű volt, és a csoportot a Killnet nevű orosz hackerbandával hozták kapcsolatba, amely DDoS-támadásokat indított az Ukrajnát támogató európai országokban.

Az Anonymous Sudan először januárban kezdte el vállalni a hackertámadásokat, és látszólag az európai országokat vette célba a muszlimellenesnek vélt tevékenység miatt.

Akkoriban a Killnet és az Anonymous Sudan gyakran felerősítette egymás üzeneteit a közösségi médiában. Áprilisban azonban a csoport elkezdte áthelyezni a figyelmét, és az elmúlt hetekben az európai országok elleni támadásokat és az orosz nyelvű üzeneteket felváltották az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek elleni támadások és az arab vagy angol nyelvű üzenetek.

Még ha a kivitelezés komikusan gyenge is volt, az életmentő rakétajelző rendszerek elhallgattatására tett kísérlet azt jelezheti, hogy Teherán milyen messzire hajlandó elmenni az Izrael elleni céljai elérése érdekében.

A Kremlhez köthető orosz hackerek hajtottak végre kibertámadást Izrael ellen

A „XakNet Team” vállalta a felelősséget a „bosszúból” végrehajtott kibertámadásért.