Izraelbe menekült az egykori First Lady

Eliane Karp, Peru volt zsidó first ladyje az Egyesült Államokból Izraelbe repült, hogy elkerülje a kiadatását Perunak egy pénzmosási ügyben.

A hírt Alberto Otárola perui miniszterelnök jelentette be szerdán Limában tartott sajtótájékoztatóján.

„Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma tájékoztatta Perui amerikai nagykövetségét, hogy Eliane Karp asszony izraeli útlevelével Izraelbe repült”

mondta.

Perunak nincs kiadatási egyezménye Izraellel.

Karp 2001 és 2006 között volt Peru first ladyje. A franciaországi zsidó szülők gyermekeként született antropológusnő férjét, Alejandro Toledo volt perui elnököt akkor ismerte meg, amikor a Stanford Egyetemen tanultak. Mielőtt a kaliforniai egyetemen doktorált volna, Karp a jeruzsálemi Héber Egyetemen szerzett diplomát.

Toledót áprilisban adták ki az Egyesült Államokból Limának, ahol jelenleg börtönben van. Azzal vádolják, hogy több tízmillió dollárnyi kenőpénzt fogadott el közbeszerzési szerződésekért cserébe. Toledo tagadja az ellene felhozott vádakat.

2017-ben Izrael megtagadta a beutazást Toledótól az ellene felhozott vádak miatt.

A perui hatóságok megkísérelték Karp kiadatását is az Egyesült Államokból egy másik sikkasztási ügy miatt, amelyben Karp, az édesanyja és a férje érintett.

A first lady korábban arról volt ismert, hogy jól beszéli a perui őslakosok egyik nyelvét, a kecsua nyelvet, és hogy hajlamos volt lehordani azokat, akik nem értettek vele egyet. 2004-ben a limai izraeli nagykövetségen tartott egyik rendezvényen Karp kiabálni kezdett egy izraeli-perui médiamágnással (héberül és spanyolul), akinek a tévécsatornája bírálta őt, amelyért később bocsánatot kért az izraeli nagykövettől.

Izrael kiadta Magyarországnak Keserű Sándort

Keserű korábban azt állította, hogy ő az „ördög ügyvédje”.