Jó hír: Európa több együttműködést akar Izraellel

Izraelről kérdezték az európai országok parlamentjeinek több száz képviselőjét.

Az európai parlamentek 381 képviselőjének körében végzett felmérés szerint a túlnyomó többség (66%) inkább jónak vagy nagyon jónak tartja országa Izraellel fenntartott kapcsolatait.

Háromnegyedük (77%) nagyobb együttműködést szorgalmaz Izraellel.

A felmérés, amelyet az Európai Vezetői Hálózat (ELNET) végzett, egy olyan nonprofit szervezet, amely Európa és Izrael közötti szoros kapcsolatok előmozdítására törekszik, megállapította, hogy a legtöbb európai politikus számára az Izrael iránti történelmi felelősségvállalás jelenti a jó kapcsolatok alapját.

A felmérésre Németország (209), Svédország (31), Franciaország (22), Ausztria (18), Írország (15), Lettország (14), a Cseh Köztársaság (14), Spanyolország (10), az Európai Parlament (10), Norvégia (8), Dánia (8), Görögország (6), az Egyesült Királyság (5), Olaszország (5), Málta (3), Ciprus (2) és Finnország (1) parlamenti képviselői válaszoltak.

A védelmi és belbiztonsági kérdések szintén kulcsfontosságúak voltak, a parlamenti képviselők 67%-a fejezte ki érdeklődését a NATO Izraellel való szorosabb együttműködése és a Közel-Keleten való nagyobb európai szerepvállalás iránt.

Izrael-barátsága miatt támadják a magyar EU-biztost

Egy palesztin lap szerint Várhelyi Olivérnek az „Izrael-lobbi” helyett inkább „antiszemita főnökével”, Orbán Viktorral kellene foglalkoznia.

A változó világrend a régiófeletti hatalomra törekvő államokkal, mint például Irán, a növekvő globális kihívások és az ukrajnai háború kétségtelenül rámutat arra, hogy Izrael és Európa jól teszi, ha befektet stratégiai partnerségébe és politikai szövetségébe” – mondta Carsten Ovens, az ELNET Németország ügyvezető igazgatója.

Az európai politikusok azt is elmondták, hogy országaiknak nagyobb felelősséget kellene vállalniuk az Ábrahám-egyezmények kibővítésében.

Az oktatás és az innováció terén való együttműködés olyan kérdésekben, mint az egészségügy és az éghajlatváltozás, szintén említésre kerültek.

„A közös értékeket és a közös érdekeket az együttműködés fontos alapjának tekintik. Most az EU-n, az európai nemzeti kormányokon és Izraelen múlik, hogy új együttműködési lehetőségeket találjanak és kövessék azokat”

– mondta Ovens.

A felmérés eredményeit a május 8-10. között Párizsban megrendezett ELNET 2023-as nemzetközi politikai konferencián mutatták be. A konferencián több mint 70 előadó és 500 vendég vett részt Európából, Izraelből és az Egyesült Államokból.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Új szelek fújnak Európában? Izrael-EU csúcstalálkozóra készülnek Jeruzsálemben

Izrael külügyminisztere szerint országa „új fejezetet nyit az EU-val való kapcsolataiban”.