Egyelőre csak tárgyalnak a tűzszünetről, a rakéták pedig záporoznak Izrael felé

Egyiptom szerdán folytatta a közvetítést az Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád közötti tűzszüneti megállapodásról, amely a Pajzs és Nyíl hadművelet befejezését célozza, ám ezalatt a palesztinok folytatták a rakétatüzet Izrael déli része és Tel-Aviv felé.

„A hadjáratnak még mindig nincs vége”

– mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli médiának adott nyilatkozatában.

„Azt mondjuk a terroristáknak és azoknak, akik küldték őket: Mindenhol látunk titeket, nem tudtok elbújni”.

Egy magas rangú diplomáciai forrás azonban azt mondta, hogy Izrael „készen áll a tűzszünetre; megtettük, amit meg kellett tennünk” Gázában.

„A tűzszünetet csak a tettek és nem a szavak alapján fogják megítélni”

– mondta egy másik magas rangú diplomáciai forrás.

Az izraeli hadsereg több mint 100 célzott légicsapását és a Palesztin Iszlám Dzsihád több mint 350 rakétatámadását követően, Egyiptom kereste meg Izraelt, hogy a terrorszervezet tűzszünetet akar – erősítette meg több forrásból a The Jerusalem Post, azonban még szerda este 8 órakor az Iszlám Dzsihád és az IDF újabb jelentős támadásokat indítottak egymás ellen.

Eli Cohen külügyminiszter megerősítette Egyiptom küldött tűzszüneti javaslatot, amelyet a védelmi tárca jelenleg is mérlegel.

A magas rangú diplomáciai forrás elmondta, hogy Egyiptom a tűzszüneti tárgyalások központi szereplője, annak ellenére, hogy az arab médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Katar és az ENSZ is részt vesz benne.

Az Iszlám Dzsihád tűzszünetet akar, miután már 270 rakétát zúdított Izraelre

Egyiptom közvetíthet.

Mi történt az elmúlt két napban?

Meg nem erősített palesztin jelentések szerint a célzott izraeli támadásokban 21 palesztin halt meg, izraeli részről nincs halálos áldozat, ám sebesültek többen vannak.

Szerdán, helyi idő szerint 12:30 körül az IDF széles körű megelőző csapást kezdeményezett az Iszlám Dzsihád számos rakétaállása ellen, köztük rejtett állások ellen, miután hírszerzési jeleket látott arra vonatkozóan, hogy a terrorcsoport széles körű rakétatámadásokra készül Izrael ellen.

Délelőtt 11:45-kor az IDF végrehajtotta első támadását, amelyben rakétakilövő állásokat támadtan Khan Junisz városa közelében.

Szerdán 13 óra körül az izraeli hadsereg meglepetésére az Iszlám Dzsihád még nem indított további rakétákat Izrael felé, ezt annak a sokknak tudták be, amely a terrorszervezeten uralkodhatott, miután három vezetőjét is likvidálták izraeli célzott csapásokkal.

Szintén jó hír, hogy Hamász is egyelőre kimaradt a harcból, annak ellenére, hogy egyes nyilvános nyilatkozatai szerint csatlakozni kívánt.

Az izraeli hadsereg azt is közölte szerdán, hogy először vetették be a Dávid Parittyája rakétavédelmi rendszert egy Tel-Avivra kilőtt közepes hatótávolságú rakéta kiiktatására.

Ezt a fejlett légvédelmi elhárító rendszert 2018-ban két, Szíriából kilőtt rakéta ellen használták, de azóta nem alkalmazták hadműveleti célokra.

A rövid hatótávolságú rakéták elleni Vaskupola és a nagy hatótávolságú rakéták elleni Arrow (Nyíl)  védelmi rendszer mellett a Dávid Parittyája az izraeli rakétavédelem középső eleme.

Tel Avivot is célozzák rakétákkal Gázából

Gázai terroristák két órán át folyamatosan küldték a rakétákat Izraelre.