Izrael megalapítását gyászolják a washingtoni Capitoliumban

A „Nakba-napi” rendezvények a palesztinokat áldozatként, nem pedig az Izraellel való konfliktus részeseként ábrázolják.

Rashida Tlaib amerikai képviselőnő a héten Izrael állam megalapítását gyászoló rendezvényt tervez tartani a Capitoliumban.

A Nakba szó jelentése: a zsidó állam megalakulásának a „katasztrófája”.

„Nakba 75 & The Palestinian People” című rendezvényt szerdán tartják meg az amerikai Capitolium látogatóközpontjának 400 fős előadótermében.

A „Nakba-napi” rendezvények a palesztinokat inkább áldozatként, mintsem az Izraellel való konfliktusban részes félként ábrázolják. 1948-ban öt arab hadsereg támadta meg a születőben lévő Izraelt, a palesztin vezetés támogatásával.

Az esemény szervezésének partnerei között vannak az Izrael elleni bojkott, a kivonulás és a szankciók mozgalmát (BDS) támogató szervezetek, valamint a terrorizmust támogató civil szervezetek. A Jewish Voice for Peace például dicsőítette az első intifádát, amelynek során a palesztinok közel 300 izraelit öltek meg. Az Institute for Middle East Understanding pedig a múlt héten éhségsztrájk után elhunyt Khader Adnan palesztin Iszlám Dzsihád-vezetőt és Ghaszan Kanafanit, az 1972-es lodi repülőtéri mészárlás főkolomposát méltatta, amelyben 26 embert, köztük 17 amerikai állampolgárt gyilkoltak meg.

A Capitolium Látogatóközpontban csak az amerikai kongresszus valamelyik tagjának vagy tisztségviselőjének kérésére lehet rendezvényeket tartani, ami azt jelzi, hogy Tlaib közvetlenül részt vesz az esemény szervezésében.

Josh Gottheimer amerikai demokrata képviselő leszögezte, hogy

„a kongresszusban erős kétpárti támogatás van az amerikai-izraeli kapcsolatok iránt, és egyetlen olyan törekvésnek sincs reménye a sikerre, amely megpróbálja átírni a történelmet és megkérdőjelezni Izrael létezéshez való jogát”.

„Egy olyan időszakban, amikor ez a kapcsolat szerves részét képezi a terrorizmus elleni közös harcunknak, az izraeli-arab normalizációs erőfeszítések kiterjesztésének, valamint a közös biztonsági és hírszerzési erőfeszítéseknek, ez a narratíva csak megosztottságot és gyűlöletet szít”

– jelentette ki Gottheimer.

Zsidók és a demokrata párti anticionizmus

Hűségesek maradnak-e az amerikai zsidók a Demokrata Párthoz akkor is, ha azon belül erősödnek az Izrael-ellenes hangok?

Rashida Tlaib, a palesztinok és a történelem

Tlaib szülei palesztinok, nagyanyja jelenleg is Ciszjordániában él. Többször került már heves kritikák célkeresztjébe Izraellel és a zsidókkal kapcsolatos megjegyzései, sőt holokauszttorzításai miatt. Tlaib egy olyan térképet akasztott ki az irodájában, amelyen nem volt rajta Izrael, jelezve azt a nézetet, hogy az egész föld Palesztina, és többször nevezte Izraelt apartheidállamnak. Rájátszott az antiszemita előítéletre, mely szerint kapzsi, rejtőzködő zsidók irányítják a világot, amikor „a függöny mögötti” emberekre hivatkozott, akik „kihasználják a többieket a saját hasznukra… Ezt teszik Gázától Detroitig”.

Debbie Wasserman Schulz képviselő szerint Tlaib megjegyzése, miszerint nem lehet valaki „progresszív, kivéve Palesztinát”, „nem más, mint antiszemita”, és az ADL vezérigazgatója, Jonathan Greenblatt egyetértett vele, mondván, hogy Tlaib „anticionista lakmuszpapír-tesztnek vetné alá az amerikai zsidókat ahhoz, hogy megjelenhessenek a progresszív terekben”.

Tlaib egyszer azt mondta, hogy „megnyugtató érzése” van a holokauszttal kapcsolatban, azt állítva, hogy a palesztinok „biztonságos menedéket teremtettek a zsidóknak… Szeretem azt a tényt, hogy az őseim ezt biztosították”.

Valójában Haj Amin al-Husszeini jeruzsálemi nagymufti együttműködött Hitlerrel, muszlim SS-osztagokat szervezve. Adolf Eichmann egy közel-keleti látogatásakor azt mondta, hogy „Palesztinában náci zászlók lobognak”.

Demokrata párti üdvöske szerint a progresszívek nem lehetnek Izrael-pártiak

Az „Osztagként” ismert kvartett tagja, Rashida Tlaib nem először fogalmazott meg Izrael-ellenes nézeteket.