Bemutatkozott Izrael új drón-tengeralattjárója

Az Israel Aerospace Industries kifejlesztett egy új pilóta nélküli tengeralattjárót, a BlueWhale-t, amelyet titkos hírszerzési műveletekre terveztek – közölte a vállalat.

A víz alatti jármű közel 11 méter hosszú és alig több mint 1 méter átmérőjű. Az 5,5 tonnás tengeralattjáró elfér egy konténerben, így szárazföldi, tengeri vagy légi szállításra is alkalmas.

A tengeralattjáró akár 7 csomós sebességgel is képes haladni a víz alatt, és elektromos energiát használva a küldetéstől függően két-négy hétig működhet

– közölte a vállalat.

Hatótávolsága 10 napon át 7 csomós átlagsebességgel számolva több mint 1600 tengeri mérföld.

Műszerei segítségével képes felderíteni más tengeralattjárókat, de nem okoz neki gondot a parti célpontok felderítése sem.

Blue Whale – Israel Aerospace Industries

New anti submarine vehicle by IAI

A vállalat szerint a tengeralattjáró akusztikus felderítésre, valamint a tengerfenéken lévő haditengerészeti aknák felkutatására is képes.

A vállalat azt is megjegyezte, hogy a platform képes a legénységgel ellátott tengeralattjárók által végzett műveletek egy részét elvégezni, és

„minimális költséggel és karbantartással, a fedélzeten lévő legénység nélkül több héten át képes működni”.

A cég ugyanakkor nem részletezte, hogy pontosan mennyibe is került maga a rendszer.

Izrael, mint tengeri hatalom

Politikai ellenfelei Benjamin Netanjahut azzal gyanúsították, hogy kenőpénzt követeltek és kaptak a Németországgal kötött megállapodások előmozdításáért. Pelle János beszámolója.