Tovább közeledik Irán és Szíria

Ebrahim Raiszi iráni elnök szerdán Damaszkuszban találkozott Bassár Asszad szíriai elnökkel, hogy fellendítse a két ország közötti együttműködést. Teherán Asszad kormányának egyik fő támogatója a 2011 márciusában kiteljesedett háborúvá fajult felkelés óta, és fontos szerepet játszott abban, hogy Asszad javára forduljon a politikai helyzetet.

Irán katonai tanácsadók sokaságát és több ezer harcost küldött, hogy Aszad oldalán harcoljanak. Oroszország és Irán segítségével a szíriai kormányerőknek az elmúlt években az ország nagy része felett sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést.

Az Al-Mayadeen pánarab televíziós csatornának adott interjújában Raiszi újjáépítési erőfeszítésekre szólított fel, és arra, hogy az országból a háború elől elmenekült menekültek térjenek vissza az országba.

A magas rangú politikai és gazdasági küldöttséget vezető, kétnapos szíriai látogatáson tartózkodó Raiszit szerdán a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre érkezésekor Szamer al-Khalil szíriai gazdasági miniszter fogadta.

„Szíria kormánya és népe nagy nehézségeken ment keresztül” – idézte a szíriai állami média Raiszit, aki a találkozó során azt mondta Asszadnak.

„Ma már elmondhatjuk, hogy önök legyőzték ezeket a problémákat, és győztek az önök ellen bevezetett fenyegetések és szankciók ellenére”.

A tervek szerint Raiszi meglátogatja a Szajida Zeinab és a Szajida Ruqayya szentélyeket is, amelyek a síita iszlám szent helyei, valamint az Ismeretlen Katona sírját, a csatában elesett szíriai katonáknak szentelt emlékművet.

Az utolsó iráni elnök, aki Szíriába látogatott, Mahmúd Ahmadinezsád elnök volt 2010-ben.

Az iráni elnök látogatására akkor kerül sor, amikor néhány arab ország, köztük a regionális hatalmak közé tartozó Egyiptom és Szaúd-Arábia is nyitni kezdett Aszad felé, és külügyminisztereik az elmúlt hetekben Damaszkuszba látogattak.

Szíria külügyminisztere áprilisban a szaúdi fővárosba, Rijádba is ellátogatott, ez volt az első ilyen látogatás a két ország 2012-es kapcsolatmegszakítása óta.

Márciusban Irán és Szaúd-Arábia, a szíriai ellenzéki harcosok egyik fő támogatója Kínában megállapodott a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról és a nagykövetségek újranyitásáról hét évnyi feszültség után.

Az Irán és Szaúd-Arábia közötti megbékélés valószínűleg pozitív hatással lesz azokra a regionális államokra, ahol a két ország proxy-háborút vívott, köztük Szíriára.

Szíriát az arab kormányok messze ívben elkerülték az Asszad tüntetők elleni brutális fellépése miatt, és a kapcsolatok megromlása abban csúcsosodott ki, hogy Szíriát 2011-ben kizárták az Arab Ligából. A konfliktusban azóta közel félmillió ember vesztette életét, és Szíria háború előtti 23 milliós lakosságának a felét kitelepítették.

„Amerika és szövetségesei minden fronton kudarcot vallottak az ellenállással szemben, és egyik céljukat sem tudták elérni” – mondta Hoszein Akbari, Irán új szíriai nagykövete kedden az iráni állami hírügynökségnek.

Irán katonai jelenléte Szíriában komoly aggodalomra ad okot Izrael számára, amely megfogadta, hogy megállítja az iráni katonai provokációkat északi határa mentén. Izrael az elmúlt években több száz csapást mért különböző célpontokra a kormány ellenőrzése alatt álló szíriai részeket. A 2023-as év eleje óta szíriai tisztviselők egy tucatnyi, szíriai területre mért csapást tulajdonítottak Izraelnek.

Cserben hagyták-e az arab országok a szír ellenzéket?

Bassár Asszad rendezni látszik kapcsolatait az eddig fő ellenféllel, Szaúd-Arábiával, a rezsimje ellen harcolók szerint az arab világ cseren hagyta őket.