A Hamász nem trükközik tovább a bitcoin adománygyűjtéssel

A bejelentésre azután került sor, hogy Izraelnek sikerült elkoboznia a terrorszervezetnek adományozók kriptotárcáit és digitális számláit.

A Hamász terrorszervezet fegyveres szárnya csütörtökön bejelentette, hogy a Reuters szerint az adományozókkal szembeni „ellenséges” tevékenység növekedésére hivatkozva leállítja az évek óta használt, bitcoin kriptovalután keresztüli adománygyűjtést.

„Ez az adományozók biztonsága miatti aggodalmunk miatt történik, és azért, hogy megkíméljük őket a bajtól”

– áll a csoportnak a hírügynökség által idézett közleményében, hozzátéve, hogy megnövekedett erőfeszítéseket tapasztaltak annak megakadályozására, hogy emberek és csoportok bitcoinban küldjenek neki pénzt.

Az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádok nevű csoport megújította felhívását, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel továbbra is adakozzanak a Kassamnak és az ellenállásnak”.

Kriptovalutában gyűjti a terroradományokat a Hamász, hogy elkerülje a szankciókat

A stratégiaváltásról a terrorszervezet egyik vezetője mesélt a Wall Street Journalnak.

Az IDF nem kívánta kommentálni a Hamász nyilatkozatát, bár a Channel 12 News pénteken megjegyezte, hogy Izraelnek nemrég sikerült elkoboznia a Hamásznak adományozók kriptotárcáit és digitális számláit, annak ellenére, hogy a bitcoin-adományozás állítólag anonimitást biztosít.

Beni Ganz akkori védelmi miniszter 2021-ben írt alá egy parancsot 2,6 millió sékel értékű kriptovaluta lefoglalására a Hamászhoz köthető al-Mathaddon pénzváltó cégtől Gázában.

Néhány hónappal később Ganz egy hasonló, több tízezer sékel értékű kriptopénz lefoglalásáról szóló határozatot írt alá 12 digitális számláról.

A Hamász évek óta támogatta a kriptót, mint adománygyűjtési módszert, korábban kifinomult taktikákat fejlesztett ki a bitcoin adományok megszerzésére – jegyezte meg a Reuters.

2020-ban az USA felszámolta a Hamász katonai szárnyának, valamint az Al-Kaidának és az Iszlám Államnak a kriptopénzeken keresztül történő pénzszerzésre irányuló erőfeszítéseit, és mintegy 2 millió dollár értékű kriptót foglalt le.

Az izraeli hatóságok lefoglalták a Hamász kriptopénz átutalását

A terroristák gyakran használnak Bitcoint pénzmozgatásra.