Az izraeli hatóságok lefoglalták a Hamász kriptopénz átutalását

A lefoglalt összeg állítólag az Izzadin al-Kasszam Brigádok (a Hamász katonai szárnya) számára, bár nem kizárólagosan nekik szánt pénzeszközöket tartalmazott — írja a The Jerusalem Post.

Az izraeli Terrorizmusfinanszírozás Elleni Nemzeti Iroda (NBCTF) a múlt héten információkat tett közzé a Hamász szervezetnek átutalt kriptovaluták lefoglalásáról.

A jelentés részletezte, hogy ez volt az első alkalom, hogy ilyen sokféle kriptovalutát foglaltak le, mivel a lefoglalásban a Bitcoinon kívül más kriptovaluták is szerepeltek – Tether, Ether, XRP és más.

Az összeg, amelyet lefoglaltak, állítólag az Izzadin al-Kasszam Brigádok (a Hamász katonai szárnya) számára szánt, bár nem kizárólagosan nekik szánt pénzeszközöket tartalmazott.

A lefoglalásra azt követően került sor, hogy májusban – a The Wall Street Journal jelentése alapján – a csoport és az izraeli erők közötti fokozódó harcokat követően jelentősen megugrott a Hamásznak szánt kriptopénz-adományok száma.

Omri Segev Moyal, a Profero Kiberkrízis cég vezérigazgatója közleményben magyarázta el, hogy az iroda hogyan volt képes megtalálni és lefoglalni az állítólag követhetetlen valutát, mondván, hogy „amint átlépjük a blokklánc határait a csereplatformok világába, azonnal elveszítjük az anonimitást, és akkor, mint jelen esetben is, az államok és a bűnüldöző szervek képesek lokalizálni és befagyasztani a bűnszervezetek és terrorista szervezetek által használt valutákat”.

„Ráadásul, ha a hálózat teljesen feltárul, akkor nagyon pontosan nyomon lehet követni az érmék útvonalát, és meg lehet találni a végső célállomást” – mondta Moyal.

Noa Mashiach, az Izraeli Bitcoin Szövetség vezérigazgatója szintén nyilvános nyilatkozatban reagált a lefoglalásra, mondván, hogy „a Hamász adományainak lefoglalása és elkobzása bizonyítja, hogy a Bitcoin biztonságos valuta”.

„Azok a bűnözők, akik ezt a pénzügyi rendszert használják, a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy a nyílt tranzakciós napló, a blokklánc leleplezi őket, és lehetővé teszi a bűnüldöző szervek számára, hogy fellépjenek ellenük” – mondta Mashiach.

„Ez jelentős előrelépés a pénzmosás elleni fellépésben és a nemzetközi bankszámlákhoz képest is, amelyek a banki ügyféltitok falai mögé rejtőznek” – mondta, és megismételte, hogy „a Bitcoin biztonságos valuta, és éppen ez a felfogás az, ami a szabályozó hatóságokat arra kell, hogy ösztönözze, hogy elfogadják és használják, mivel lehetővé teszi a rossz leleplezését és a jóval való jótékonykodást”.

Izrael és a Hamász a további erőszak felé vezető útra lépett – figyelmeztet a kairói tárgyalásokat ismerő tisztviselő

„Az, hogy Izrael a gázai rehabilitációt a foglyok visszatérésétől teszi függővé, és a Hamász a májusi háború óta felbátorodott, akadályozza a közvetítéssel folyó tárgyalások előrehaladását.”