Kriptovalutában gyűjti a terroradományokat a Hamász, hogy elkerülje a szankciókat

A stratégiaváltásról a terrorszervezet egyik vezetője mesélt a Wall Street Journalnak.

Jelentősen megugrott a kriptovalutás adományok összege a Hamász számára azóta, hogy a terrorszervezet 4300-nál is több rakétát lőtt ki Izraelre májusban. A szervezet katonai szárnya, az Al Qassam brigád pedig több új platformon is megjelent, hogy bitcoinos és más kriptovalutás adományokat is fogadni tudjon, így elkerülve a nemzetközi szankciókat.

„Az adománygyűjtő stratégiáink folyamatosan fejlődik, mivel állandóan korlátozásokat szabnak ki ránk”

– árulta el a Hamász egyik képviselője a Wall Street Journalnak az Israel Hayom cikke szerint.

A legutóbbi izraeli konfliktus idején, május 10-20. között az Al Qassam honlapjának (alqassam.ps) látogatottsága is megugrott – olyannyira, hogy mostanra a top 100 000 honlap közé sorolják, noha korábban csak a 831 9992. helyen állt az Alexa nevű látogatottságmérő oldal szerint. A honlapra minden ötödik látogató Szaúd-Arábiából kattint.

Az amerikai hatóságok már 2020-ban is 1 millió dollárnál több kriptovalutás adományról tudtak az Al Qassam brigádhoz kötődően. Egy évvel korábban pedig arról számolt be az amerikai államkincstár, hogy a terrorszervezet több mint 200 millió dollárnyi támogatást kapott az Iráni Forradalmi Gárda tagjaitól.

Az Israel Hayom szerint a Hamász stratégiája ismét előtérbe helyezi a digitális fizetőeszközöket illető aggodalmakat. Míg egyesek a lehetőségeket látják a kriptovaluta jövőjében, rendszeresen fény derül arra, hogy a terroristák mellett más bűnözők, drogkereskedők, és gyermekpornográfiával kereskedők is élvezik a központi ellenőrzés nélküli eszköz előnyeit.

A The New York Times korrigálta az állítást, miszerint a gázai áldozatok „többsége civil” volt

A liberális New York-i lap korrigálta korábbi szalagcímét, miszerint a gázai konfliktusban „több mint 250-en haltak meg, többségük civil”.