A The New York Times korrigálta az állítást, miszerint a gázai áldozatok „többsége civil” volt

A liberális New York-i lap korrigálta korábbi szalagcímét, miszerint a gázai konfliktusban „több mint 250-en haltak meg, többségük civil”.

A június 1-i szám bevallja, hogy a lap nem tudja alátámasztani korábbi állítását – írja a The Algemeiner.

„A május 21-i, a Hamász és Izrael konfliktusával foglalkozó cikk szalagcíme túlzott az áldozatok számával kapcsolatban. A cikk helyesen közölte, hogy több mint 240 áldozat volt, nem pedig 250, és nem ismert, hogy a többség civil volt-e”

– írja a helyesbítés, nyilván arra utalva, hogy a cikknek csak a címével volt a baj.

A The Algemeiner szerint viszont a cikk maga is tévedett, mert azt írta, hogy „az izraeli légi és tüzérségi (bombázás) több mint 230 embert ölt meg Gázában, közülük sokan civilek voltak – állítja a gázai egészségügyi minisztérium”. Mint a lap megjegyzi, utóbbi a Hamászt jelenti.

A lap azt is megjegyzi, hogy a The New York Times nemrég azt is megírta, hogy Izrael állítása szerint 200 hamászost ölt meg. A lap álláspontja érthetetlen, hacsak nem számolja a hamászosokat néha civilnek, néha pedig terroristának.

A Meir Amit Hírszerzési és Terrorizmus Információs Központ előzetes elemzése szerint a palesztin hatóságok által május 10-12 között megadott 74 áldozat közül 16-an a Hamász saját rakétáinak áldozatai, 42-en (kb. a kétharmaduk) pedig terroristák voltak.

Modern vérvád a New York Times és a Há’árec címlapján

Terroristákhoz köthető NGO-szervezettel működtek együtt, téves fotókat is közöltek a gázai gyermekáldozatokról.