Vandálok rongálták meg a holokausztra emlékeztető Simpsons-freskót

Az olaszországi Milánóban egy holokauszt-emlékmű közelében lévő pop-art freskót, amely a Simpson család szereplőit ábrázolja csíkos rabruhában és sárga Dávid-csillaggal, állítólag április 17-én, a holokauszt emléknap, a jom hásoa kezdetén firkálták össze — értesült a Jewish News Syndicate.

Valaki hullámos firkákat rajzolt a zavaróan vékony, tábori egyenruhás karaktereket ábrázoló freskóra.

„Mondhatjuk, hogy ez a játék része”

– reagált a művész, Alexsandro Palombo a JNS-nek.

„Az elmúlt évben szinte minden új utcai műalkotást megrongáltak”.

A freskó a milánói központi pályaudvar 21-es vágányára asszociált – ahonnan zsidók százait pakolták fel Auschwitz-Birkenau, Mauthausen, Bergen-Belsen és más koncentrációs és haláltáborokba tartó marhavagonokba.

„A milánói 21-es vágány a zsidók rejtett kapuja a pokolba a második világháború idején”

– írta Palombo az Instagramon.

„Ma emlékművé alakították át, hogy a világ megismerhesse”.

Sárgacsillagos Simpson családot festettek a milánói holokauszt-emlékmű falára

Az emlékmű a város főpályaudvarának 21-es peronján található, ahonnan 1943-ban mintegy 1200 zsidót deportáltak náci táborokba.

Bár a holokauszt-emlékbizottság megbízásából készítette a művet, Palombo tudja, hogy egyesek sértőnek találhatják, és a holokauszt bagatellizálásának tarthatják. A művész pop-art stílusban dolgozik, amely az 1960-as években élte fénykorát, és leginkább Andy Warholhoz köthető. Palombo gyakran sokkoló módon ábrázol ikonikus rajzfilmfigurákat.

„Ha valaki sértőnek találja ezeket a műveket, akkor lehet, hogy valami jót teszek, mert a művészetnek az a feladata, hogy felrázza a lelkiismeretet”

– mondta. Úgy látja, hogy a falfestmények megmentik a holokauszt emlékét a feledéstől és a fiatalok közömbösségétől.

Ori Soltes, aki művészettörténetet tanít a Georgetown Egyetemen, és aki könyveket publikált a művészetről és a holokausztról, és aki a B’nai B’rith Klutznick Nemzeti Zsidó Múzeum igazgatója és vezető kurátora volt, a JNS-nek elmondta, hogy megérti, miért sértődhetnek meg egyesek Palombo vitatott alkotásai miatt.

„Én inkább úgy látom, hogy a holokauszt tudatosítására hivatott azok számára, akik esetleg nem értik meg annak kegyetlenségeit”

– mondta.

„Ha valaki követi a ‘Simpson családot’, annak tisztában kell lennie a holokauszttal”.

Palombo művészete reagált az ukrajnai háborúra is – Anne Frank elégette az orosz hadsereggel kapcsolatos „Z” szimbólumot -, valamint a családon belüli erőszakra, amelyet a rendőrség egy Disney-herceg letartóztatásával illusztrált, aki bántalmazta „Hófehérkét”. Munkái reagáltak a rendőri brutalitásra, a világjárvány idején kötelező maszviselésre és a mellrák elleni figyelemfelhívásra is.

A haját levágó Marge Simpsonról készült sorozatában szerepel egy póz is – a történelmi művészet mesterműveit idézve -, amelyben Judit lefejezi Holofernészt, és egy véres szikét tart, miután lefejezte Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetőjét, Ali Khameneit. Egy vandál fekete festékkel fújta le a fejet és Marge arcát.

Palombo szerint az iráni rezsim nem érti, mit jelentenek az „emberi jogok”, és hozzátette, hogy a rezsim antiszemitizmusa ugyanolyan gyűlöletes, mint a nők elnyomása.

Azt tervezi, hogy folytatja az antiszemitizmussal szemben fellépő „hangos” művészet készítését.

„Az antiszemitizmus társadalmi rákfenéje, amely mindenkinek árt”

– mondta.

„Küzdeni ellene azt jelenti, hogy mindenki számára garantáljuk a stabilitást és a szabadságot. A zsidóüldözések voltak az emberiség legnagyobb borzalmai, és ezt soha nem szabad elfelejtenünk”.”

Az iráni ajatollah lefejezését mutató Simpsons-festmény is megjelent Milánóban

Igaz, pár órával később fekete festékkel fedték el Irán-barát aktivisták.