Az iráni ajatollah lefejezését mutató Simpsons-festmény is megjelent Milánóban

Ismeretlen vandálok megrongáltak egy falfestményt az olaszországi Milánóban, amelyen egy Simpsons-figura látható, aki az iráni ajatollah levágott fejét tartja. A műalkotás, amely az Iráni Iszlám Köztársaság Főkonzulátusa előtt jelent meg, a pop art és a paródia eszközeivel vette célba Teherán elnyomó rezsimjét. 

AleXsandro Palombo „The Final Cut – Marge és Khamenei” című freskója a kék hajú Simpson-matriarchát, Marge-ot ábrázolta, egyik kezében késsel, a másikban Ali Hámenei fejét tartva.

„Ez egy szimbolikus alkotás, amellyel a művész befejezte a triptichon műalkotásokat, amelyeket az iszlám köztársaság által elfogadott kegyetlen elnyomás elítélésére és az iráni nők bátor ellenállásának támogatására hozott létre”

– mondta Palombo.

Iránban a nők által vezetett tüntetések hullámait egy fiatal kurd-iráni nő tavalyi halála váltotta ki a rezsim brutális vallási rendőrségének keze által. A mozgalomra a mullah rezsim kegyetlenül lecsapott, miközben nemzetközi szinten szimpátiát váltott ki.

„A tálib cenzúra ma reggel ismét időben érkezett Milánó központjába. Ez annak demonstrációja, hogy a teheráni diktatúra mennyire fél a művészet erejétől egy olyan rendszerrel szemben, amely elhallgattatja az embereket és eltorzítja a valóságot”

– mondta a művész, összekapcsolva a nők elnyomásáról hírhedt iráni és afganisztáni iszlám rezsimeket.

„Az ő fekete festékük nem fogja elhomályosítani a szabadsághoz vezető utat. Továbbra is színnel fogjuk megvilágítani az iráni nők bátor ellenállását és a szabadsághoz való jogot”.”

Palombo legutóbbi projektjei közé tartozik a „Track 21 The Simpsons deported to Auschwitz” című alkotás, amely a világ leghíresebb rajzfilmcsaládját ábrázolja, akiket a náci koncentrációs táborokba deportáltak.

Sárgacsillagos Simpson családot festettek a milánói holokauszt-emlékmű falára

Az emlékmű a város főpályaudvarának 21-es peronján található, ahonnan 1943-ban mintegy 1200 zsidót deportáltak náci táborokba.