Megérkezett az Anne Frank bújtatójáról készült minisorozat

Amint korábban megírtuk, a Disney+ megrendelésére a Nat Geo minisorozatot forgatott, amely a a tragikus sorsú zsidó lány családjának bújtatóját, Miep Giest állítja a középpontba.

Az akkor húszas éveiben járó nőt főnöke, Otto Frank kérte meg arra, hogy rejtse el őt és a családját a nácik elől. A bécsi származású, Amszterdamba emigrált Miep Gies nem habozott teljesíteni a kérést, és férjével, Jannal két évig összesen nyolc zsidót bújtattak a hátsó traktusban. Miután elárulták, és elhurcolták az üldözötteket, Gies találta meg Anne Frank naplóját, megőrizte, majd átadta a világháborút a családból egyedül túlélő Otto Franknak.

A 2010-ben 100 évesen elhunyt asszony egyszer azt nyilatkozta, hogy nem szereti, ha hősként emlegetik, mások megsegítését ugyanis nem tekintette különleges dolognak. Szerinte ugyanis egy átlagos titkárnő, egy háziasszony vagy egy kamasz is képes arra, hogy egy kis fényt gyújtson egy sötét szobában.

A május 2-án műsorra kerülő „Anne Frank bújtatója” (A Small Light) című, nyolc részes televíziós minisorozat mélyen a nácik által megszállt Amszterdamba kalauzolja el a nézőket, ahol Miep Gies (Bel Powley alakítja) és férje, Jan Gies (Joe Cole játssza) életüket kockáztatva segítettek sok zsidónak és holland ellenállónak, akik bujkálni kényszültek.

A Small Light | Official Trailer | National Geographic

National Geographic’s Upcoming Limited Series „A Small Light,” Based on the Inspiring True Story of Miep Gies, Premieres Monday, May 1 on National Geographic and will Stream on Disney+ and HULU. New episodes air every Monday at 9/8c and stream on Disney+ and HULU.

A sorozat a Gies házaspár életének olyan aspektusait részletezi, amelyek a nagyközönség nagy része számára ismeretlenek. Például, miután a rejtekhelyet lerohanták, Gies felkereste a Gestapo főhadiszállását, és nagy kockázatot vállalva megpróbálta „kiváltani” zsidó barátait.

Amellett, hogy Miep és Jan Gies több, mint két éven át gondoskodott a „titkos hátsó traktus” lakóiról, egy másik zsidót is elrejtettek a saját lakásukban. Jan részt vett a holland földalatti mozgalomban, hamis élelmiszerjegyekkel látta el a bujkáló embereket, és egyéb feladatokat is vállalt az ellenállás számára.

Joan Rater, a sorozat alkotója, executive producere és írója szerint a dokudráma segít megválaszolni azt a kérdést, hogy Gies miért volt hajlandó segíteni Otto Franknek abban, hogy elrejtse a családját.

„Amikor Otto megkérte Miepet, hogy mentse meg az életét, habozás nélkül igent mondott”

– mondta Rater.

„Ez tényleg arra ösztönzött minket, hogy [meg akarjuk] érteni, miért mondott azonnal igent ez a 180 centis, hétköznapi, középosztálybeli nő, aki frissen házasodott, és hogyan volt képes két éven át minden nap tartani a szavát”

– tette hozzá.

Anne Frank bújtatójáról készül sorozat

A Disney+ berendelt egy Nat Geo-minisorozatot, amely a család bújtatóját, Miep Giest állítja a középpontba.

Anne Frank naplójának 1947-es megjelenése óta színdarabok, filmek, könyvek, novellák, mémek és TikTok videók ezrei idézték meg a 15 éves lány sorsát, aki 1945 tavaszán Bergen-Belsenben halt meg tífuszban és éhen, nővérével, Margot-val együtt.

Azonban a „titkos hátsó traktus” kevés ábrázolása foglalkozik Gies szerepével. Kivételt képez saját memoárja, az Anne Frank emlékezete: Az asszony története, aki bújtatta a Frank családot  (“Anne Frank Remembered: The Story of the Woman Who Helped to Hide the Frank Family”)  melyet Alison Leslie Golddal közösen írt 1987-ben, valamint az e könyv alapján készült televíziós film, a „The Attic: Anne Frank elrejtése”.

A Cinematrix blog recenziója szerint a Nat Geo mostani sorozata nemcsak azért különleges, mert az önfeláldozó Miep köré épül, hanem többek között azért is, mert a zsidók mellett a homoszexuálisok veszélyeztetett helyzetét is kiemeli, de rávilágít azokra a történelmi szálakra is, amelyekről kevesebbet szól a fáma, például az „átlagholland” szenvedéseiről, a holland ellenállásról, a megélhetési besúgókról vagy a (majdnem) megvesztegethető nácikról – lefizetésre Miep Gies is megpróbálkozott. Kétszer is…

A Ray Donovan sztárja játssza Anne Frank apját a Disney+ új sorozatában

Az ukrajnai zsidó felmenőkkel rendelkező Liev Schreiber jelenleg a lengyel-ukrán határon segít a menekültek ellátásában.