Közel-keleti sakkjátszma: Washington fontolóra veszi a szaúdi követeléseket

A követelések között szerepel a polgári célú atomprogramhoz való jog, a védelmi kapcsolatok és a Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatos amerikai kritikák megszüntetése.

A Szaúd-Arábia és Irán közelmúltbeli közeledése ellenére Washington vizsgálja Rijád követeléseit az Izraellel való esetleges normalizációra vonatkozóan – mondta az Israel Hayomnak egy amerikai tisztviselő.

A múlt héten Ron DeSantis floridai kormányzó Izraelbe látogatott. A Jerusalem Post konferencián csütörtökön elhangzott beszéde során DeSantis azzal vádolta a Biden-kormányzatot, hogy elszalasztotta a Trump-kormányzat alatt elért Ábrahám-egyezmény kiterjesztésének lehetőségét, és hogy Szaúd-Arábiát távol tartja az Izraellel való normalizációtól.

„A Biden-adminisztráció sikeresen elidegenítette Szaúd-Arábiát, megnehezítve ezzel Izrael számára, hogy normalizációs megállapodást kössön Szaúd-Arábiával”

– mondta DeSantis. „Úgy gondolom, hogy megfelelő politikával és megfelelő kapcsolatokkal Szaúd-Arábia elismerhetné Izrael létezését”.

Izraelben remélik, hogy annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Kínával, amely közvetítette az Iránnal való közeledését, a királyság megpróbálja majd fenntartani az egyensúlyt a globális nagyhatalmakkal, és ezért igyekszik majd javítani az Egyesült Államokkal is a Biden-kormányzat alatt megromlott kapcsolatát.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.

Az amerikai média szerint Szaúd-Arábia az elmúlt évben négy követelést terjesztett elő, amelyeket az Egyesült Államoknak teljesítenie kell, hogy a királyság beleegyezzen az Izraellel való kapcsolatainak normalizálásába. A követelések között szerepel a polgári célú atomprogramhoz való jog az iráni atomprogram fényében, az Egyesült Államokkal való védelmi kapcsolatok bővítése, az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem bővítése, valamint a Szaúd-Arábiával szemben a Dzsamal Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolása miatt megfogalmazott amerikai bírálatok megszüntetése.

Lindsay Graham republikánus szenátor, aki közvetítőként szolgál a két fél között, két héttel ezelőtt Rijádba és Jeruzsálembe is ellátogatott. Izraelben tartózkodva Graham kijelentette, hogy amennyiben a Biden-kormányzat normalizálásra törekszik Izrael és Szaúd-Arábia között, ő teljes szívvel támogatná a kormányzat erőfeszítéseit annak ellenére, hogy az ellenkező politikai párthoz tartozik.

Graham szenátor így nyilatkozott: „Elmondtam Szaúd-Arábiában, hogy szeretném felújítani a kapcsolatainkat.

Ezt úgy kell tennünk, hogy az izraeli barátaink számára megnyugtató legyen.

Szeretnék segíteni Biden elnöknek. Elmondtam a koronahercegnek, hogy a legjobb alkalom a kapcsolataink felújítására most van, hogy Biden elnök nagyon érdekelt a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálásában, és cserébe Szaúd-Arábia elismeri az egyetlen zsidó államot. Amennyire tudok segíteni abban, hogy ez megtörténjen, meg fogom tenni”.

„Úgy vélem, hogy a Republikánus Párt, nagyjából, örömmel dolgozna együtt Biden elnökkel az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti kapcsolat megváltoztatásán, ami végül azt eredményezheti, hogy a szaúdi kormány elismeri Izraelt.

Ezért vagyok itt. Sok erőfeszítésbe fog kerülni, de érdemes megpróbálni”.

Biden odalökte a Közel-Keletet Kínának

Azzal, hogy Amerika nem hajlandó Irán-ellenes blokkot létrehozni, a Közel-Keletet Kínának adja át.