„Izrael segítsége nélkül sok diaszpóra-közösség el fog tűnni”

Az egyik legmagasabb rangú európai zsidó vezető csütörtökön azt mondta, hogy ha az izraeli kormány nem támogatja anyagilag az európai zsidó közösségeket, akkor sokan közülük el fognak tűnni – olvasható a The Jerusalem Post oldalán.

Ariel Muzicant, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke a The Jerusalem Postnak adott interjújában elmondta: „Az elmúlt hetekben többé-kevésbé rájöttünk, hogy az izraeli kormányt nem érdekli a párbeszéd a diaszpórával”.

„Valakinek meg kell vitatnia és meg kell hallgatnia minket, mert vannak olyan kérdések, amelyeket nem lehet csak úgy, nélkülünk eldönteni, mint például a visszatérési törvényt”

– mondta.

„Amikor az izraeli kormány képviselőivel beszélek, azt mondják nekem: Miért nem alijázol, hogy beszélhess velünk?. Ez kétségbeejtő, mert már senki sem hallgat meg igazán; sem Izraelben, sem a diaszpórában”.

Az európai zsidóság jövője

Az egyik kérdés, ami miatt Muzicant rendkívül aggódik, az európai zsidó közösségek jövője.

„Vannak statisztikáink, amelyek azt mutatják, hogy a zsidók nagy része el fog tűnni a következő 30-40 évben. A zsidó közösségek 50%-a nem fog többé létezni”

– mondta. „Amikor erről beszélünk az izraeli tisztviselőkkel, először tanácstalanok, majd azt mondják: „Oké, mit várnak tőlünk, mit tegyünk?”. Mindenki az antiszemitizmusról beszél, de senki nem beszél a zsidó oktatás, a zsidó nép identitásának és hovatartozásának teljes elvesztéséről”.

„Amikor az ember odajön és azt mondja, hogy oké, beszéljünk meg egy programot vagy stratégiát, mindenki igent mond, de a következő lépés soha nem történik meg” – mondta, hozzátéve, hogy kapcsolatban áll a Zsidó Ügynökséggel és Amicháj Chikli diaszpóraügyi miniszterrel. „Beszéltem ezekkel az emberekkel, és mindenki nagyon barátságos, de a kérdés az, hogy mi fog történni.

A fiatal európai zsidó vezetők optimistábban tekintenek a jövőbe, mint idősebb társaik

A radikális iszlám miatt aggódó nyugat-európai zsidók általában jobban fenyegetve érzik magukat az antiszemitizmustól, mint a Kelet-Európában élők, akik úgy gondolják, hogy a pogromok erőszakos eseményeit már maguk mögött hagyták.

„Ha most nem szedjük össze magunkat, az európai és amerikai kis zsidó közösségek 50%-a el fog tűnni. Lehet, hogy néhány évtized múlva még élnek zsidók ezekben a városokban, de az infrastruktúra és a diaszpórában élő zsidók kritikus tömege már nem lesz meg”.

Muzicant az európai zsidóság számára egy vészhelyzeti programot hozott létre, konzultálva a helyi zsidó közösségekkel szerte a kontinensen.

Szerinte két dologra kell fektetni a hangsúlyt:

a zsidó oktatásra és az Izraellel való kapcsolatok megerősítésére.

„Izrael nem csak a jobboldal és a baloldal vagy a zsidók és a palesztinok harca, hanem sokkal több annál. Vannak programok, amelyek jelenleg a finanszírozás vagy annak hiánya miatt bajban vannak. Növelnünk kell ezeket, valamint új programokat kell kidolgoznunk, és minél több zsidót kell Izraelbe vinnünk, hogy megismerjék, megértsék Izraelt, és újraépítsék az európai zsidók zsidó identitását” – tette hozzá.

Muzicant elmondta, hogy megpróbált partnereket találni ezekhez a projektekhez Izraelben, de nem járt sikerrel. „Ez nem könnyű. 15 évvel ezelőtt szembesítettem Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ezzel a problémával, akkor nem hallgatott rám. Most sem tudom, hogy kivel beszéljek”.

Komoly visszaesés érzékelhető az európai zsidóság lélekszámában

Egy nemrégiben elvégzett kutatás arra mutat rá, hogy az Európában élő zsidó népesség aránya közel ezer éves összehasonlításban ma a legalacsonyabb.

Muzicant azt mondta, hogy mindenhol fejleszteni akarja a zsidó oktatást:

„Szükségünk van zsidó tanárokra, nyilván pénzre, valamint szakmai támogatásra”

– mutatott rá.

Muzicant elmondta, hogy a zsidó iskolákban tanuló zsidó gyerekek száma Európa-szerte országonként eltérő. Ausztriában 60% [a zsidó iskolákba beíratott zsidó gyerekek aránya], Franciaországban 40%. „Ha Olaszországba vagy Németországba megyünk, ez [a szám] nagyon alacsony” – mondta.

Megosztotta, hogy sikerült „meggyőznie az Európai Bizottságot arról, hogy a zsidó élet támogatása ma ugyanolyan fontos, mint a közösségek védelme.

„Az Európai Bizottságtól kapunk támogatást, de Izraelből még nem” – tette hozzá.

Muzicant elmondta, hogy „több százmillió euróra lenne szükség”.

„Ez is az a diaszpóra, amely 125 éve építi és támogatja Izraelt” – mondta, majd hozzátette, hogy a paradigma megváltozott – most Izraelnek kellene befektetnie és támogatnia a diaszpóra zsidó közösségeit.

„Ennek most a másik irányba kell mennie. Ha nem így történik, a diaszpóra el fog tűnni. Bűn lenne hagyni, hogy ez megtörténjen”.

Vegyesházasság és asszimiláció okozhatja a zsidó közösségek vesztét

„Nem alapozhatjuk továbbra is a zsidó életet kizárólag az antiszemitizmusra és a holokauszt emlékezetére”- szögezte le az Európai Zsidó Kongresszus elnöke.