A fiatal európai zsidó vezetők optimistábban tekintenek a jövőbe, mint idősebb társaik

Az antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalom egyre nő, de a válaszadók többsége biztonságban érzi magát a közösségében.

A fiatal zsidó vezetők Európa-szerte rózsásabb jövőt látnak, mint idősebb társaik. A koronavírus-járvány megviselte, de nem törte meg a zsidó szervezeteket Kelet- és Nyugat-Európában. Most először, amióta az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) háromévente elvégzi az európai zsidó vezetők körében végzett felmérését, az első számú közösségi prioritásként az „antiszemitizmus elleni küzdelem” jelent meg. A legfontosabb tanulságokat Marcelo Dimenstein, a projekt igazgatója ismertette.

A 40 év alatti válaszadók 61%-a értett egyet azzal az állítással, hogy „optimista vagyok Európa jövőjét illetően”, míg az idősebb korosztályoknak csak mintegy a fele. Az idősebb válaszadók kevesebb mint fele értett egyet azzal, hogy „Az európai zsidóság jövője élénk és pozitív”, míg a fiatalabbak 64%-a.

A felmérés a koronavírus világjárvány hatását is feltárta, jegyezte meg Dimenstein: A válaszadók 61%-a mondta, hogy szervezetének pénzügyi veszteséget okozott. Több kelet-európai szervezet (56%) mondta, hogy „biztosan” szenvedett ilyen veszteségeket, míg a nyugat-európai szervezetek 30%-a nyilatkozott ugyanígy.

A válaszadók többsége mind Kelet-, mind Nyugat-Európában úgy érezte, hogy szervezete jól alkalmazkodott a világjárványhoz: 80%-uk a folyamatos kommunikáció fenntartására adott magának legjobb értékelést, és majdnem ugyanennyien mondták, hogy támogatást és gondoskodást nyújtottak a segítségre szorulóknak.

Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb.

A International Centre for Community Development (ICCD), a JDC európai kutatási részlege 2008-ban készítette első felmérését. Idén, az ötödik tanulmányához a kutatók 1054 válaszadót kérdeztek meg 31 országból, többségében Nyugat-Európából.

A kutatók a mintát – amely szervezetek elnökeit, igazgatósági tagokat, aktivistákat és filantrópokat tartalmazott – három korcsoportra osztották: 40 év alattiak, 41-54 évesek és 55 év felettiek. A válaszadók mintegy harmada ortodoxnak, 24%-uk liberális vagy reform zsidónak, 35%-uk pedig kulturálisan vallotta zsidónak magát.

A JDC helyi csoportokkal dolgozik együtt Európában, hogy támogassa a rászoruló zsidó közösségeket, és a zsidó életet vezetői képzéssel, ifjúsági programokkal és közösségi tervezéssel elősegítse.

Annak ellenére, hogy a fiatalabbak pozitívan vélekednek a jövőjükről, a 2021-es jelentés szerint nőtt az antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalmak száma: 71%-uk egy 1-5-ig terjedő skálán 4-es vagy 5-ös értéket adott, az 5-ös pedig a legsúlyosabb fenyegetést jelenti az európai zsidó élet jövőjére nézve. Az „antiszemitizmus elleni küzdelem” 8,8 pontot kapott az 1-től 10-ig terjedő prioritási skálán.

„A zsidók biztonsága egyben minden európai biztonsága”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kiemelte, hogy a fizikai és a lelki elnyomás ugyanolyan veszélyes lehet.

A válaszadók a zsidók közösségi élettől való elidegenedését és a tagok közösségi ügyekben való részvételének hiányát csak valamivel kevésbé fontos prioritásnak nevezték, mint az antiszemitizmus elleni küzdelmet.

Általános optimizmusukkal összhangban a fiatalabb vezetők kevésbé érzik fenyegetőnek az antiszemitizmust, mondta Dimenstein: 60%-uk nyilatkozott úgy, hogy komoly fenyegetésnek tartja, szemben a 41-55 évesek 65%-ával és az 55 éves és idősebbek 77%-ával.

A radikális iszlám miatt aggódó nyugat-európai zsidók általában jobban fenyegetve érzik magukat az antiszemitizmustól, mint a Kelet-Európában élők, akik úgy gondolják, hogy a pogromok erőszakos eseményeit már maguk mögött hagyták.

„Ez egy történelmi váltás”

– mondta Dimenstein.

Veszélyben az európai zsidóság jövője?

Dov Maimon szerint az európai zsidóság jövője azért is ködös, mert magának Európának a jövője is ködbe burkolózik.