Magát izraelinek kiadó csaló ellen emeltek vádat Budapesten

a bitcoin sitting on top of a pile of gold nuggets

A Fővárosi Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 52 éves szerb férfi ellen, aki társával együtt egy Budapesten lebonyolított bitcoinügylet során nagy összegű hamis eurót hozott forgalomba.

A vádirat szerint a vádlott a társával, valamint egy harmadik, jelenleg ismeretlen bűntársukkal 2020 februárjában elhatározta, hogy az általuk nagy mennyiségben, 100 eurós címletekben megszerzett hamis bankjegyekért bitcoint vásárolnak – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy harmadik bűntársuk álnevet használva, izraeli üzletemberként bemutatkozva, kriptovaluta-kereskedelemben érintett, Budapesten élő vietnámiakkal vette fel a kapcsolatot és megegyezett velük, hogy 520 000 euróért cserébe 50 bitcoint vásárol tőlük, valamint azt is közölte, hogy a képviseletében már két társa fog eljárni.

Az ugyancsak álnevet használó vádlott és társa 2020. február 20-án és 21-én különböző budapesti szállodákban találkozott a vietnámi bitcoin-értékesítőkkel, majd az ügyletet végül ez utóbbi napon, az egyik szálloda tárgyalótermében bonyolították le.

A találkozóra a vietnámiak a hamis bankjegyek szűrésére is alkalmas pénzszámológépet is magukkal vittek, amivel át is számolták a nekik átadott 520 000 eurót.

Ezt követően azonban a vádlott és társa a kötegelt pénz táskákba helyezésekor, a másik fél figyelmetlenségét kihasználva, az előre bemutatott valódi pénzt – pár valódi bankjegy kivételével – hamisra cserélte.

A Moszad bitcoin és kriptovaluta szakértőket keres

A Moszad szokatlan álláshirdetést adott fel, amelyben olyan bitcoin és kripto szakértőket keresnek, akik több mint hároméves tapasztalattal rendelkeznek a FinTech területén.

A pénz átadását követően, az ügylet során eljáró vietnámiak intézkedtek az 50 bitcoin átutalása felől, majd miután ez teljesült, a felek távoztak a helyszínről.

A vádlott és társa az ügylet során, a hamis pénz átadásával 4613 darab 100 euró címletű hamis pénzt hozott forgalomba, több mint 155 millió forintnak megfelelő névleges összértékben.

Az elkövetők által forgalomba hozott bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő külföldi férfit különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolja, vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő határozott idejű kiutasítást indítványoz a vádiratban.

Társával szemben külön büntetőeljárás folyik – áll az ügyészségi közleményben.

Megverték és kirabolták a világhírű izraeli Tinder-csaló ügyvédjét Budapesten

Eli Okkon találkozni szeretne ez ügyben Orbán Viktorral is.