A Moszad bitcoin és kriptovaluta szakértőket keres

A Moszad szokatlan álláshirdetést adott ki, amelyben olyan bitcoin és kripto szakértőket keresnek, akik több mint hároméves tapasztalattal rendelkeznek a FinTech területén. A munkaköri leírás szerint annak, aki ezt a pozíciót szeretné betölteni, értenie kell az iparágat mozgató technológiákat, az e-kereskedelemet, és emellett a digitális valuták szakértőjének kell lennie – írja a Bitcoinist.

A munkaköri leírás alapján a megfelelő jelölt feladata lesz rendszerfejlesztések megtervezése, kezdeményezése, vezetése és koordinálása.

Számos találgatás volt a Moszad lépésével kapcsolatban.

A Ynet nevű hírportál például azt írta, hogy az ügynökség a tranzakciók anonimitására való tekintettel tervezheti a kriptók használatát az ügynökeinek történő kifizetésekhez és eszközbeszerzésekhez.

Izrael az utóbbi időben nagy érdeklődést mutat a Bitcoin és más kriptók iránt. Ennek a egyik oka a Hámász.

A Hámászt számos ország terrorista csoportnak minősítette. Mint ilyen, a szervezet érdeklődése a kriptók felé fordult a tranzakciókhoz. Mivel ezek a tevékenységek lenyomozhatatlanok, számos közösségi médiaplatformon anonim módon tudnak így pénzt gyűjteni.

Az izraeli hírszerzés most azon dolgozik, hogy meghiúsítsa ezeket az erőfeszítéseket. Júliusban például az izraeli védelmi miniszter, Beni Ganz aláírta, hogy az izraeli  hírszerzőügynökségek lefoglalhassanak minden olyan kriptószámlát, amely a Hámászhoz kapcsolódik.

A rendelet azután született, hogy a csoport a legutolsó izraeli-gázai konfliktus után fokozta pénzszerzési erőfeszítéseit.

Egy 2020-as jelentés szerint a Hámászhoz és iráni társszervezeteikhez, az al-Nasser Salah ad-Deen Brigádokhoz kapcsolódó tárcákban lévő Bitcoin mennyisége elérte a 3370 Bitcoint, amely összeget az elmúlt négy év alatt gyűjtötték össze.

Az izraeli hatóságok lefoglalták a Hamász kriptopénz átutalását

A terroristák gyakran használnak Bitcoint pénzmozgatásra.