Magas rangú iráni ajatollahot gyilkoltak meg

Az iráni médiajelentések szerint szerda reggel az északi Babolsar városában egy bankban meggyilkolták Abbász-Ali Szoljmáni iráni ajatollahot, az Iráni Vezető Szakértők Gyűlésének tagját.

Szolejmáni az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah korábbi képviselője volt. Khamenei képviselői olyan klerikusok, akik a legfelsőbb vezető nevében járnak el tartományi szinten.

Szolejmáni gyilkosát őrizetbe vették – közölte a Fars hírügynökség.

Mahmúd Hoszeinipúr, Mazandaran tartomány kormányzója az iráni állami média szerint kijelentette, hogy Soleimanit egy biztonsági őr ölte meg a bankban.

Az első vizsgálatok szerint a támadó céltalanul lőtt, és nem tudta, hogy Szolejmáni ott van, bár Hosseinipour szerint a támadó indítéka egyelőre nem tisztázott.

A Szakértők Gyűlése egy nagyhatalmú klerikális testület, amely felügyeli, kinevezi és elméletileg menesztheti a legfelsőbb vezetőt.

A Pakisztánnal és Afganisztánnal határos, déli Szisztán-Baludzsisztán tartományban, amely Irán egyik legszegényebb tartománya, hónapok óta intenzív kormányellenes tüntetések zajlanak, amelyeket egy fiatal iráni nő szeptemberi őrizetben bekövetkezett halála váltott ki.

A Kaszpi-tengeren keresztül szállíthat Irán fegyvereket Oroszországba

Az Egyesült Államoknak a volt szovjet tagköztársaságok segítségére van szüksége, hogy megállítsa a temérdek fegyver szállítását az Európa és Ázsia határán fekvő hatalmas tavon.