A Kaszpi-tengeren keresztül szállíthat Irán fegyvereket Oroszországba

Irán az elmúlt hat hónapban több mint 300 ezer tüzérségi lövedéket és egymillió lőszert szállított Oroszországnak a Kaszpi-tengeren keresztül – derül ki a Wall Street Journal jelentéséből.

Irán többnyire teherszállító járatokon szállított fegyvereket Oroszországba, amelyeket a nyugati országoknak szinte lehetetlen megállítani, hiszen a Kaszpi-tengeren történő fegyverszállítás megakadályozásához a térségben lévő volt szovjet tagköztársaságok beleegyezésére lenne szükség.

Közel-keleti tisztviselők a The Wall Street Journalnak elmondták, hogy a legutóbbi ismert, a Kaszpi-tengeren keresztül Oroszországba tartó fegyverszállítmány március elején hagyta el Iránt egy orosz teherhajón, amely 1000 konténert szállított 2000 tüzérségi lövedékkel.

Részben az egyre szorosabb orosz-iráni kapcsolatok miatt, az Egyesült Államok igyekszik jobb kapcsolatokat kiépíteni a volt szovjet tagköztársaságokkal. Április 24-én Michael „Erik” Kurilla, az amerikai CENTCOM parancsnoka a Kaszpi-tengerrel mentén fekvő Türkmenisztánba látogatott, mialatt Rasit Meredow türkmén külügyminiszter Washingtonban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Ez azt követően történt, hogy Brad Cooper, az amerikai ötödik flotta altábornagya a hónap elején bejelentés nélkül látogatást tett Türkmenisztánban – írja a The Wall Street Journal.

Az amerikai ötödik flotta Bahreinben állomásozik, és a Perzsa-öbölben, a Vörös-tengeren és az Arab-tengeren tevékenykedik. Számos feladatuk között szerepel a térség tengeri biztonsága, amely magában foglalja az iráni csempészkísérletek elleni küzdelmet is.

December 1-jén például az amerikai haditengerészetnek sikerült feltartóztatnia egy iráni hajót, amely több fegyvert akart átcsempészni Jemenbe, ahonnan az Irán által támogatott húszikhoz került volna.

Az Egyesült Államokkal szövetséges brit erők a térségben szintén több iráni fegyvercsempészési kísérletet tartóztattak fel az elmúlt hónapokban.

Moszkva és Teherán az ukrajnai orosz invázió idején erősítette meg kapcsolatait, és Irán drónokkal kezdte el ellátni Oroszországot, míg Oroszország készpénzzel és lefoglalt nyugati fegyverekkel látta el Iránt.

Hogy Iránnak pontosan hogyan sikerül ezeket a drónokat Oroszországba szállítania, nem világos, bár a The Guardian februári jelentése szerint sokukat iráni hajókon keresztül éppen a Kaszpi-tengeren csempészték.