Antiszemita tartalom miatt bünteti a Twittert Németország

A hónap elején a német Szövetségi Igazságügyi Hivatal az ország hálózatkezelési törvénye alapján megkezdte a Twitter megbírságolását, amiért nem távolította el a gyűlöletbeszédet. A német törvény szerint a közösségi oldalaknak hét napon belül, a legkirívóbb anyagok esetében pedig 24 órán belül el kell távolítaniuk a jogsértő tartalmakat.

A német hivatal nyilvánosan közölte, hogy a Twitteren olyan gyűlöletkeltő anyagok jelentek meg, „amelyeket a hatóság illegálisnak tart, és amelyeket a felhasználói panaszok ellenére a szolgáltató nem törölt vagy blokkolt a törvényben előírt határidőn belül”.

Állítólag a Twittert akár 50 millió eurós (közel 55 millió dolláros) bírság is fenyegeti.

A Twitter sajtócímére küldött e-mail automatikusan egy ürülék emojival válaszolt, ahogyan azt Elon Musk, a Twitter tulajdonosa twitteren is jelezte, és a német hivatal szerint nem világos, hogyan lehet másképp elérni a cég szóvivőjét.

Januárban egy német aktivista csoport beperelte a Twittert a holokausztot tagadó tartalomért, ami Németországban bűncselekménynek számít.

Musk egyik első nyilvánosságra hozott döntése a cég megvásárlása után az volt, hogy csökkentette a tartalommoderációs részleget. Sokan ezt a gyűlöletkeltő beszéd üdvözlésének tekintették, míg mások úgy vélik, hogy a lépést pártpolitikai szempontok vezérlik.

Európában szigorúbb törvények vonatkoznak a szólásszabadságra, mint az Egyesült Államokban, és Musk azt mondta az Európai Uniónak, hogy betartja ezeket a szabályokat.

Amióta Musk átvette a Twittert, olyan hírek érkeztek, hogy a platformon, valamint más közösségi hálózatokon is megnőtt az antiszemitizmus, bár erre vonatkozólag még nem született semmilyen statisztika.

Miért rúgta ki Tucker Carlsont a Fox News?

Az amerikai média teljesen felbolydult, és megindultak a találgatások a kirúgás okairól.