Miért rúgta ki Tucker Carlsont a Fox News?

A Neokohn szerkesztője

 

Az amerikai média teljesen felbolydult, és megindultak a találgatások a kirúgás okairól. A hírek szerint maga Rupert Murdoch döntött az Egyesült Államok legnépszerűbb konzervatív műsorvezetőjének menesztéséről. 

Ritkán fordult elő az amerikai média történetében, hogy valakit népszerűsége csúcsán menesztenek. Tucker Carlsonnal pontosan ez történt hétfőn, mikor a Fox News bejelentette, hogy „elválnak útjaik”. A nyilatkozat alapján ez akár közös döntésnek is tűnhetett elsőre, azonban a tény, hogy Tucker azonnali hatállyal lekerült a képernyőről jelezte, hogy valószínűleg nem az ő döntése volt a távozás. Ezt megerősítették a Mediaite oldalnak nyilatkozó források, akik elmondták:

hétfő reggel közölték a műsorvezetővel, hogy kirúgták, akit lesokkolt a döntés.

A lapnak nyilatkozó források elmondták, hogy a hír: „bombaként csapódott be a csatornán belül, sokkolva még a volt műsorvezetőhöz közel álló munkatársakat is, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy ez fog történni„, ráadásul nem belső kommunikációból értesültek róla, hanem akkor, amikor a hír felkerült az internetre.

A Mediaite megjegyezte, hogy a televíziónál az a vélemény uralkodik, hogy a Fox News vezetősége általános nagytakarítás részeként rúgta ki sztárját. Ugyanis alig egy héttel ezelőtt a csatorna 787,5 millió dolláros rágalmazási megállapodást kötött a Dominion Voting Systems-szel. A cég azt állította, hogy rágalmazta őt a csatorna, miután több műsorvezető választási csalásról és a szavazógépeik korrupciójáról beszélt. A csatorna úgy döntött inkább fizet, mint hogy a bíróság döntsön a büntetésről. Érdekes módon ez pont nem érintette Tucker Carlsont, aki végig szkeptikusan kezelte Donald Trump választási csalás állításait.

Azonban a per alatt nyilvánosságra hozták a műsorvezető személyes levelezését, amely a hírek szerint szerepet játszott abban, hogy Rupert Murdoch a kirúgás mellett döntött.

A médiamágnás a tulajdonosa a New Corpnak, a legnagyobb republikánus érdekeltségű médiabirodalomnak, amelyhez tartozik a Fox News, a Wall Street Journal és a New York Post is.

A Spectator World-nek beszámoló források is megerősítették a mogul szerepét: „Murdoch kitakarít az ilyen dolgok után. Lásd News of the World. Ő nem szórakozik” –  mondta a forrás utalva arra, hogy a médiamogul a telefonhack-botrány után szimplán megszüntette a botrányos bulvárlapját.

Ez csak úgy történhetett volna meg, ha Murdoch ül a vezetőülésben

– mondta egy másik forrás a Spectatornek. „Utálja, ha az „alkalmazottai” túl nagyra nőnek. A Dominion perben látszott, hogy Carlson a részvényárfolyamról, a profitról és így tovább beszélt. ‘Mi a fene köze van ennek hozzá?’ – mondhatta Murdoch„.

Utolsó mohikán vagy első számú közellenség?

Távozásának híre után Megyn Kelly, aki korábban ugyanazt az idősávot töltötte be a Fox News-on mint Tucker úgy nyilatkozott, hogy a Fox „hatalmas hibát követett el” a menesztésével. A korábbi műsorvezető podcastjében elmondta, hogy a csatorna teljesen másképp döntött mint, amit a nézői szeretnének. Mint elmondta Tucker Carlson monológjaira mindkét oldal reagált, a republikánus politikusok keresték a kegyeit és általános figyelem irányult rá.

Az elmúlt években megkérdőjeleződött a Fox News konzervatív elkötelezettsége, azonban Tucker egyfajta utolsó bástyaként funkcionált a csatornánál.

Olyan véleményeket vállalt be, amik gyakran a republikánusok felháborodásához vezettek. Legutóbb például ellenezte az amerikaiak támogatását Ukrajna felé, amivel a republikánusok haragját is kiváltotta és megkapta a „Putyin propagandista” jelzőt is. Vitát váltott ki azzal is, hogy fontos republikánus donorokat magára haragított, valamint gyakran támadta az amerikai gyógyszeripart, ami szintén gazdasági okokból fájhatott a csatornának.

Mióta 2017-ben megkapta az este nyolckor kezdődő sávot, Tucker Carlson sok támadást élt át. Az évek során számtalan hirdetőt vesztett bojkottok miatt, és a liberális valamint demokrata sajtó számára ő vált az első számú közellenséggé.

Miután Donald Trump megbukott sok cikk született arról, hogy Tucker egyfajta „pót-Trumpként” szolgál az amerikai média számára.

Bombasztikus stílusa, megosztó véleményei egyszerre voltak gyűlöltek és népszerűek.

A New York Times hosszú cikkeket írt arról miként terjeszt a műsorvezető dezinformációt és fake newst. A január 6-ai videók lejátszását követően maga Chuck Schumer a szenátus demokrata többségi vezetője követelte a Foxtól, hogy vegyék le Tuckert a képernyőről. A hétvégén Alexandria Ocasio-Cortez, progresszív képviselőnő pedig felvetette, hogy szabályozhatják a Fox-ot mivel szerinte Tucker Carlson „erőszakra uszít”.

Meg kell jegyezni, hogy Fox News már Tucker előtt is egyfajta kigúnyolt és lenézett csatorna volt. A hollywoodi filmektől kezdve a liberális sajtón át a demokrata politikusokig gyakran támadások érték a csatornát nyílt elfogultsága miatt. Ez valószínűleg Tucker Carlson után sem fog változni.

A brand nagyobb mint az ember?

A Fox News műsorai messze a legnézettebb hírműsorok az amerikai kábel televízióban, s bár a tv nézők nagyrészt átvándorolnak az internetre az ő nézettségük stabil maradt. Közismert, hogy az amerikai republikánus szavazók között van olyan háztartás, ahol éjjel-nappal megy a Fox News a tévében. A republikánus párt fő szavazóbázisa az idősebb korosztály, amely továbbra is inkább a tévéből tájékozódik.

A Fox bezuhant a tőzsdén a kirúgás hírére, és több mint 500 millió dollárt vesztett a cég az értékéből. Azonban az előrejelzések szerint várhatóan a csatorna újra erőre kap miután bejelentik, hogy ki kapja Tucker sávját. A Fox vezetősége valószínűleg magabiztos, hiszen már korábban is túlélték nagyágyúk távozását. Azonban a kirúgás olyan bizalmatlanságot ébreszthet a nézőkben a Fox iránt, ami potenciálisan komoly károkat okozhat. A műsorvezető egyfajta belső ellenzékként működött a homogén véleményekkel szemben.

Egy Tucker Carlsonhoz hasonló megosztó figura távozása a Fox News-tól üzleti alapon érthető, hiszen bár népszerűsége hatalmas volt, pénzügyi szempontból nem volt kifizetődő. Másrészt Carlson hatalmas népszerűsége és a konzervatív média online sikere miatt a műsorvezető várhatóan könnyen talál magának következő projektet.

Leleplezett cenzúra – így fogott össze a Twitter a konzervatívok ellen

Összefoglalónk az eddigi nyilvánosságra hozott Twitter-aktákról.