Amerikai ajándék Izrael függetlenségi napjára

A képviselőház Izrael Állam megalakulásának 75. évfordulóján 401:19 arányban jóváhagyja az Ábrahám-megállapodások kiterjesztését szorgalmazó és az Egyesült Államok Izraelhez fűződő kapcsolatainak támogatását kifejező határozatot. Aggasztó jel lehet azonban, hogy növekszik a hasonló határozatokat ellenző demokrata párti képviselők száma.

A „nem” szavazatok több mint megkétszereződtek ahhoz képest ahogy a 2021-es, a Vaskupola légvédelmi rendszer finanszírozásáról szóló törvényjavaslat ellen voksoltak; a J Street (demokrata párti, elvileg zsidó lobbiszervezet) tiltakozik az ellen, hogy a határozat nem támogatja a kétállami megoldást.

18 progresszív demokrata képviselő ellenezte az intézkedést, miközben a párton belül egyre nagyobb teret nyer a zsidó állam elleni hasonló nyilvános állásfoglalás.

Az izraeli függetlenség napja alkalmából ötévente bevezetett korábbi határozatokban már szerepelt a kétállami megoldás vagy a palesztinokkal való béke említése.

A Haaretz nevű izraeli baloldali napilap arról számolt be, hogy a demokrata kongresszusi vezetés be akart ugyan illeszteni egy ilyen megfogalmazást, de a republikánusok, akik egyre inkább eltávolodtak a két állam nyílt támogatásától, azt elutasították

A 19 nemmel szavazó törvényhozó több mint kétszer annyi képviselő, mint ahányan egy 2021 szeptemberében benyújtott törvényjavaslat ellen szavaztak, amely 1 milliárd dollárt biztosított Izraelnek a Vaskupola rakétavédelmi rendszeréhez.

Akkor az a határozat 420-9 arányban ment át.

Bár a keddi állásfoglalás sokkal szimbolikusabb volt, mint a 2021-es kezdeményezés, mindkettő az Izraelnek nyújtott kongresszusi támogatás barométerének számított, a legutóbbi törvényjavaslattal kapcsolatos eredmények azt jelzik, hogy a támogatás kissé csökkent.

A keddi Izrael-párti állásfoglalás ellen szavazott nyolc képviselő abból a kilencből, akik 2021-ben ellenezték a Vaskupola finanszírozását: Cori Bush, Andre Carson, Chuy Garcia, Raul Grijalva, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib demokrata és Thomas Massie republikánus képviselők. (A kilencedik törvényhozó, Marie Newman demokrata képviselő tavaly elvesztette újraválasztási pályázatát.)

Hozzájuk csatlakozott idén Jamaal Bowman, Mark Desaulnier, Jared Huffman, Pramila Jayapal, Hank Johnson, Summer Lee, Betty McCollum, Ilhan Omar, Mark Pocan, Alexandria Ocasio-Cortez, Delia Ramirez és Nydia Velazquez demokrata képviselők.

A jogszabályt Ann Wagner és Michael McCaul republikánus képviselők, valamint Kathy Manning és Brad Schneider demokrata képviselők közösen nyújtották be, demonstrálva az Izrael iránti tartós kétpárti támogatást a folyamatosan polarizált washingtoni politikai légkörben.

Ballisztikus rakéták lelövésére fejlesztettek szuperfegyvert

A Vaskupolát is kifejlesztő izraeli haditechnikai cég Spyder nevű légvédelmi rendszerét továbbfejlesztették, hogy taktikai ballisztikus rakéták elleni képességgel is rendelkezzen.