Ballisztikus rakéták lelövésére fejlesztettek szuperfegyvert

A Vaskupola légvédelmi rendszert is kifejlesztő izraeli haditechnikai cég, a Rafael Spyder nevű légvédelmi rendszerét továbbfejlesztették, hogy Counter-TBM (taktikai ballisztikus rakéták) elleni képességgel is rendelkezzen.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a Rafael és ügyfelei kutatták és elemezték a közelmúltbeli és folyamatban lévő fegyveres konfliktusok tanulságait, amelyekben taktikai ballisztikus rakétákat alkalmaztak.

Izrael potenciális ballisztikus rakétafenyegetettséggel néz szembe, akárcsak az Egyesült Arab Emírségek, amely a jelentések szerint tavaly szeptemberben vásárolta meg a Spyder egy korábbi változatát.

A Fülöp-szigetek és a Cseh Köztársaság szintén beszerezte a Spyder korábbi verzióit, és valószínűleg más, egyelőre névtelenségben maradó országok is.

Arra a kérdésre, hogy mit változtatott meg a Rafael annak érdekében, hogy képes legyen a ballisztikus rakétafenyegetés elhárítására más fenyegetésekkel szemben, amelyekre a SPYDER már eddig is összpontosított, a Rafael így válaszolt:

„Az új képesség a Derby LR rakétaelhárítót érinti, amely hardveres és szoftveres frissítéseken esett át, amelyeket az ügyfelek kérései és a műveleti eseményekből levont tanulságok alapján igazítottunk ki. A Spyder újonnan korszerűsített képessége védelmet nyújt a ballisztikus rakétafenyegetések ellen, és a Rafael mély operatív örökségének és a lég- és rakétavédelem területén szerzett know-how-jának támogatásával került kifejlesztésre”

– tette hozzá Pinhas Yungman dandártábornok, a Rafael ügyvezető alelnöke és a légi és rakétavédelmi rendszerek divíziójának vezetője hozzátéve, hogy

„a Rafael a világ vezető szakértője a rakétavédelem területén, amit olyan csúcsminőségű termékeink is bizonyítanak, mint a Dávid parittyája és a Vaskupola.”

A ballisztikus rakétavédelem hozzáadása a Spyderhez „rendkívül fontos”, és „a Spyder eszköztárában opcióként lesz felajánlva”. A Spyder személyre szabott megoldási paradigmája szerint ezt a képességet költséghatékony lehetőségként kínáljuk majd ügyfeleinknek, akiknek sürgős műveleti igényeik vannak”.

A Rafael elmondta, hogy a Spyder légvédelmi rendszer az egyetlen izraeli gyártású program, amely bekerült a NATO légvédelmi rendszerébe.

Hozzátette, hogy a Spyder már most is egy gyors reagálású, alacsony szintű föld-levegő rakétarendszert biztosít, amelyet a repülőgépek, helikopterek, UAV-k és precíziós irányítású lőszerek támadásainak elhárítására terveztek.

A gyártó szerint

a Spyder „autonóm képességei mozgás közben is képesek a fenyegetések észlelésére, és lehetővé teszik a 360°-os indítást másodperceken belül, miután a célpontot ellenségesnek nyilvánították, minden időjárási körülmények között, több indítással és hálózat-központú képességekkel. Minden Spyder rendszer több célpont elleni támadási képességgel rendelkezik a telített támadások kezeléséhez”.

A továbbfejlesztett védelmi rendszer különböző változatai 40 vagy 80 kilométeres hatótávolságú fenyegetésekkel szemben képesek megvédeni egy adott területet.

Zelenszkij csúnya játéka Izraellel

Az ukrán elnök bevállalt egy Izrael-ellenes határozatot, hogy nyomást gyakoroljon Netanjahura. A miniszterelnök helyesen tette, hogy nemet mondott.