Külön törvényjavaslatban került a Vaskupola-rendszer finanszírozása az amerikai képviselőház elé

Az amerikai képviselőház költségvetési bizottságának vezetője szerdán törvényjavaslatot terjesztett elő, amely 1 milliárd dollárt biztosítana Izraelnek az „Iron Dome” rakétavédelmi rendszerének feltöltésére, egy nappal azután, hogy a finanszírozást kivették egy szélesebb körű kiadási törvényjavaslatból — írja a The Jerusalem Post.

A képviselőház legliberálisabb demokrata képviselői közül néhányan ellenezték a rendelkezést, és közölték, hogy a széleskörű kiadási törvényjavaslat ellen fognak szavazni. Ez veszélyeztette annak elfogadását, mivel a republikánusok felsorakoztak a szövetségi kormány december 3-ig történő finanszírozásának és az ország hitelfelvételi korlátjának megemelését célzó terv ellen.

Az eltávolítás miatt a republikánusok Izrael-ellenesnek bélyegezték a demokratákat annak ellenére, hogy az amerikai kongresszusban nagy hagyománya van annak, hogy mindkét párt erőteljesen támogatja a zsidó államot, amelynek Washington évente több milliárd dollárnyi támogatást küld.

A Kongresszusi Kutatószolgálat tavalyi jelentése szerint az Egyesült Államok már több mint 1,6 milliárd dollárt biztosított Izraelnek a Iron Dome rendszer kifejlesztésére és kiépítésére.

Egyes liberális demokraták idén aggodalmuknak adtak hangot az amerikai-izraeli politikával kapcsolatban többek között arra hivatkozva, hogy a Hamász májusi rakétatámadásaira adott izraeli válaszlépéseknek számos palesztin áldozata volt.

Izrael szerint a konfliktus során Gázából kilőtt 4350 rakéta nagy részét a Vaskupola elfogórakéták lőtték ki az égből.

A Rosa DeLauro képviselő által szerdán előterjesztett törvényjavaslat 1 milliárd dollárt biztosít a konfliktus során használt rakétaelhárítók cseréjére.

Steny Hoyer, a képviselőház többségi vezetője kedd este közölte, hogy még a héten a képviselőház elé terjeszti az Iron Dome törvényjavaslatot.

Biden kudarcot vallott – erőtlen vezetése katasztrófák sorozatát okozta, és ártott az USA-nak

Az elnök népszerűségi mutatói csökkennek, és valószínűleg tovább romlanak majd, ahogy az amerikaiak pontosan megtalálják, hogy mindezekért ki a felelős.